Десетки хиляди хора се включиха в голям митинг в сръбската столциа в подкрепа на президент Александър Вучич, съобщиха агенциите.

Привържениците на държавния глава излязоха след призив на Вучич за „най-големия митинг в историята на Сърбия“. На апела му откликнаха и негови привърженици от съседните Косово и Босна, които бяха докарани в Белград с автобуси. Много от участниците в митинга носеха еднакви тениски с лика на Вучич. Ройтерс посочва, че за митинга са дошли и хора от Северна Македония.

Сред присъстващите бяха още унгарският външен министър Петер Сиярто и босненският сръбски лидер Милорад Додик.

Според организаторите в проявата, която се състоя пред сградата на сръбския парламент, Скупщината, са се включили „стотици хиляди“. По време на митинга заваля дъжд и се разрази гръмотевична буря, което принуди мнозина да се скрият.

На работещите в държавни предприятия и учреждения е било казано да си вземат почивен ден, за да се включат в демонстрацията, отбелязва Асошиейтед прес. Някои са били предупредени, че ще бъдат уволнени, ако не се качат на автобусите, които започнаха да пристигат часове преди началото на митинга.

Сръбските управляващи заявиха, че акцията цели да обедини Сърбия и да ѝ вдъхне надежда. Такъв беше и надсловът на проявата – „Сърбия на надеждата“.

Митингът беше организиран в отговор на протестите срещу управлението на Вучич, които избухнаха след масови убийства, разтърсили нацията.

На три големи антиправителствени протеста, състояли се този месец в столицата, демонстрантите поискаха оставката на президента и на двама високопоставени служители от сферата на сигурността. Те настояха и за отнемане на лицензите на две пропрезидентски телевизии, поощряващи насилието и често канещи осъдени военнопрестъпници и други престъпни фигури, отбелязва Асошиейтед прес.

Опозиционните протестиращи обвиняват Вучич, че е създал усещане в обществото за безнадеждност и разкол, които според тях косвено са допринесли за масовите убийства на 3 и 4 май, при които загинаха 18 души, а 20 бяха ранени – значителна част от тях бяха ученици, по които техен 13-годишен ученик откри стрелба.

Вучич категорично отрича да носи отговорност за тези случаи и нарече организаторите на опозиционните протести „лешояди“ и „хиени“, които искат да използват трагедиите, за да дойдат на власт по силов път, а не с избори.

„Те не са срещу насилието, те искат главата ми“, каза президентът.

Според анализатори със свикването на контрапротеста Вучич, който управлява Сърбия от повече от десетилетие, държейки здраво властта, се е опитал да засенчи по масовост опозиционните демонстрации.

Събитието донякъде беше помрачено от нова криза в бившата сръбска провинция Косово, където вчера етнически сърби влязоха в сблъсъци с косовската полиция, поради което Вучич повиши степента на бойна готовност на сръбската армия, отбелязва Асошиейтед прес.