Пробивът на диверсионната група на Въоръжените сили на Украйна в района на Белгород имаше за цел да минимизира политическия ефект от падането на Артьомовск, стратегически и логистично важен център на Донбас, който украинската страна нарече „Бахмутската крепост“. Това обстоятелство посочиха прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков и военни експерти .

В самия освободен Артьомовск на 22 май вече е започнало предварителното разминиране. Руските сили, които освободиха града, проверяват сградите за експлозивни предмети, каза за ТАСС Денис Пушилин , изпълняващ длъжността ръководител на ДНР . Подразделенията на въоръжените сили на Украйна, които се оттегляха от града, минираха десетки мазета на многоетажни блокове и частни къщи, включително такива, в които се укриваха цивилни, съобщи източник от правоохранителните органи на Донецк.

По неговите думи, най-голямо количество експлозиви (скрити в кашони от домакински уреди и прибрани в мазета на многоетажни сгради) са открити в западните покрайнини на Артьомовск, които ВСУ държаха до последно.

Изведените от Артьомовск хора са настанени в тила, в гр. Шахтьорск – това съобщи кметът на този град Александър Шатов. В разговор с ТАСС той спомена за 3,5 хиляди души в центровете за временно настаняване. В същото време именно в Артьомовск в близко бъдеще ще бъде разположен междуведомствен щаб за оказване на помощ на освободените територии, съобщи Пушилин на 22 май.

Командването на ВСУ трябва да признае очевидното

Освобождението на града, което отне 224 дни (първите сериозни битки тук датират от началото на август 2022 г.), приключи, припомняме, на 20 май. Скоро Министерството на отбраната официално потвърди: въз основа на резултатите от работата на щурмовите отряди на Вагнер и с подкрепата на артилерията и авиацията на Южната група на руските въоръжени сили градът е напълно овладян. Върховният главнокомандващ Путин поздрави „вагнеровците“ и военнослужещите от въоръжените сили за освобождението на града, отличилите се бойци ги очакват правителствени награди.

Противникът претърпя сериозни загуби в жива сила (в открити източници има оценки от 40 хиляди до 50 хиляди убити – последното мнение беше изразено от военния наблюдател Владислав Шуригин ). Въоръжените сили на Украйна също претърпяха сравними медийни щети – което, както бе споменато по-горе, принуди Киев да проведе „медийна операция“ за пробив на границата в Белгородска област.

Военното ръководство на Украйна не потвърди предаването на Артемовск. Въпреки че това де факто вече беше направено от президента Володимир Зеленски, който обеща още през февруари, че „ никой никога няма да предаде Бахмут“ (името на града в терминологията на киевския режим. – бел. ред.) “ . Отговаряйки на въпроси по време на срещата на Г-7 в Хирошима, украинският президент все пак призна падането на града, но подчерта, че в Артьомовск „не е останало нищо“, отбелязва Първи канал . По-късно Зеленски започна да се отказва собствените си коментари.

В същото време, според последните изявления на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, в града все още се води битка, а украинските войски държат някои сгради в „покрайнините на града“. Упоритостта, с която обкръжението на главнокомандващия Валери Залужни отрича предаването на Артьомовск, предполага, че загубата на града може да доведе до нови проблеми на фронта.

В същото време командването на въоръжените сили на Украйна докладва за успеха на „контранастъпателната“ операция срещу Артьомовск, като ежедневно докладва за напредването на поне няколко километра.

Шансовете за ефективен „контранаступ“ намаляват

Всъщност завършването на Артьомовската операция беше съпроводено с удари по украинския тил, както оперативни, така и стратегически – и тези удари продължават, подчерта военният експерт Александър Михайловски в коментар за ИА Regnum .

На 22 май жители на Краматорск, който се намира само на 30 км от Артьомовск, съобщиха за поражението на склад за боеприпаси на украинската армия, оборудван в индустриална зона в покрайнините на града. В същото време с високоточно оръжие с голям обсег се отработи военното летище Днепър в Днепропетровска област, където са струпани голям брой военна техника и личен състав от въоръжените сили на Украйна.

В Днепър са били ударени хангари с въоръжение и боеприпаси, самолети и техническа позиция за подготовка на ракети, съобщиха от Министерството на отбраната .. През май, след дълго прекъсване, възобновиха атаките срещу обекти на ВСУ, разположени в централните и западните райони на Украйна.

Освен това, отбелязва Михайловски, през последните седмици и дни от боевете за Артьомовск щурмовите части успяха да извадят от строя много техника, доставена наскоро чрез НАТО и която очевидно трябваше да влезе в обявеното от Киев пролетно контранастъпление.

Само от заснетото на снимки и видео през последните дни може да се каже, че в боевете за южните покрайнини на града са използвани и унищожени британски бронетранспортьор Spartan, бронирана кола Dingo ATF, произведена в Германия, и бронетранспортьорът YPR-765, доставен от Холандия“, изброи Михайловски.

Подобна техника изгоря и на пътя между Артьомовск и Часов Яр, когато се опитваха да я прехвърлят в епицентъра на боевете. Това оборудване бе в ръцете на свежи части, които са се подготвяли на полигоните на страните от НАТО.

Заедно с целенасоченото извеждане от строя на украинските системи за противовъздушна отбрана, „месомелачката Артьомовск“ намали способността на противника да извършва не еднократни еднодневни излети, а широкомащабни ефективни настъпателни операции, смятат експертите.

Възможно е именно поражението в битката за Артьомовск да е принудило администрацията на Джо Байдън да се съгласи с доставката на военни самолети F-16 на Киев, смята Михайловски. Но, отбелязва той, „дори във Вашингтон признават, че няма достатъчно време за да може самолетите да се включат в обявеното „настъпление“ .

Анализаторът посочва, че „тоест удължаването на боевете за града струва не само големи загуби, но и не решава абсолютно нищо по отношение на подготовката на Въоръжените сили на Украйна за контранастъпление.“

В същото време за нашите войски преодоляването на Артьомовския рубеж дава важни оперативни възможности, смятат експертите.

Къде може да се придвижим по-нататък

Според събеседниците на ИА Regnum освобождаването на Артемовск отваря възможността за срязване на Северския „балкон“ – освобождаването на град Северск (всъщност на север от Артемовск), който се намира в полуобкръжение от север и от юг. Второто направление, което се открива е западното, към град Часов Яр, където отстъпиха вражеските съединения, разбити в Артьомовск и където е разположен гарнизон на въоръжените сили на Украйна.

Стратегически „освобождаването на Артемовск позволява на нашите войски да развият настъплението, както на юг – към Дзержинск, с последващ изход в посока Красноармейск, така и на север – към Красни Лиман към Изюм“, сподели предположението си с IA Regnum бившият заместник-началник на управлението на народната милиция на ДНР, полковникът в оставка Едуард Басурин .

По неговите думи, по-нататъшното напредване в района на Дзержинск-Красноармейск и в Краснолиманското направление ще позволи обкръжаването на групировката на ВСУ, която се смяташе за най-боеспособна – в района на градовете Славянск, Краматорск, Дружковка и Константиновка. „Освобождаването на Артьомовск в бъдеще ще ни позволи не да щурмуваме градовете, а да ги обкръжим, да предложим на врага да се предаде или, в случай на отказ, да го унищожим“, разказа източникът.

Автор: Иван Шилов
Източник: Регнум