Скандал разтресе политическия живот у нас. Депутатът Радостин Василев представи пред медиите аудиозапис, направен на последното заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“.

„Това е поредното доказателство, че държавата е в разпад. Всичко, което се случва, особено през последните дни – след взрива срещу главния прокурор, показва точно това – тежки трусове в прокуратурата, в съдебната власт, в парламента и в парламентарните партии. Слава Богу, че българската Конституция предвижда поне една институция, която да стои в такава ситуация, това е институцията на президента. От „Левицата“ смятаме, че сега е моментът президентът да свика Консултативен съвет за Национална сигурност“, каза Мая Манолова от „Левицата“ в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите ѝ трусовете са заплаха за националната сигурност.

„Едно е да кажеш, че координираш, обсъждаш с партньорските служби, но друго е да признаеш, че чужди посолства ти диктуват ключови и важни решения за българската държава. Парламентарните партии за тези, които генерираха тази криза, вместо да си вършат работата. Има достатъчно работа за вършене – приемането на бюджета, приемането на основните ключови закони по ПВУ, както и други проблеми, свързани с българските граждани“, допълни Манолова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че мантрата да се създаде правителство на всяка цена е по-грешна от всякога.

„Засега имаме президент и правителство. Всичко останало се тресе по един обиден и възмутителен за българските граждани начин. Борците срещу мафията се превръщат в ротационни и коалиционни партньори на мафията. Нали хората гласуваха за „Продължаваме промяната“, за да не е ГЕРБ. Сега какво се оказа? Гласувам за Кирил Петков, за да получа Бойко Борисов, при това да му осигуря имунитет срещу всякакви наказателни преследвания“, възмути се бившият омбудсман.

Манолова е категорична, че не трябва да има недосегаеми в българската държава.

„Не пипайте с мръсните си ръчички и с ниското ниво на компетентност българската Конституция“, призова тя. „Продължаваме промяната“ е същата като ГЕРБ, другата страна на същата монета. Ако направят правителство, то ще бъде на омертата, в която участват и мутрите, и борците срещу мутрите. Ние искахме смяната на Гешев, защото той пазеше Борисов, сега смяната на Гешев пази Борисов. Каква работа има в тази схема Христо Иванов“, попита тя.

И е уверена, че българите са вярвали, че промяната все пак е била възможна.

„Сега „Продължаваме промяната“ се сгоди за модела „Борисов“ пред очите на цяла България. „Продължаваме промяната“ лети в свредел надолу към земята и разбиването е неизбежно, заедно с това разбиване е и надеждата, че наистина може да има промяна“, коментира още Манолова.

Според нея ще се стигне до предсрочни парламентарни избори.