Мария Захарова отчете системни усилия на Обединеното кралство за оказване на военна помощ на неонацисткия режим в Киев

Москва не изключва Великобритания да е участвала в планирането на терористични действия срещу Русия, съобщава ТАСС.

„Не изключваме, че британците са участвали в планирането, организирането и подкрепата на терористични атаки, извършени от режима в Киев на руска територия, включително чрез предоставяне на разузнавателна информация“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Припомняме, че във връзка с изявления на руското министерство на отбраната относно участието на британските тайни служби в терористичната атака, извършена на 29 октомври 2022 г. срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол, посланикът на Великобритания в Москва Дебора Бронърт беше извикана на Министерството на външните работи на Русия на 3 ноември 2022 г. Беше изразен остър протест към Великобритания срещу активното участие на британски военни експерти в обучението и осигуряването на доставки на украинските сили за специални операции, включително за целите на подривни морски операции“, посочи тя.

Захарова отчете „системни усилия на Лондон за оказване на военна помощ на неонацисткия режим в Киев“.

По-специално отбеляза, че мерките, предприети от Великобритания, предвиждат обучение на военнослужещи и редови състав на нейна територия, в други европейски страни и в Украйна, предоставяне на разузнавателни данни, тясна консултантска подкрепа и възможно участие в планирането на военни операции, включително саботажи, пряко осигуряване на киберотбрана и изпращане на наемници.

От ведомството подчертават, че Русия си запазва правото да предприеме пропорционални ответни мерки.

„Що се отнася до възможността за прекъсване на дипломатическите отношения, това очевидно е крайна мярка, която не може да бъде изключена предвид всички фактори“, посочи Захарова.

източник: Факти