Украинското министерство на отбраната заяви, че Русия подготвя имитация на сериозен инцидент в намиращата се под контрола на проруските сили Запорожка АЕЦ с цел да осуети контранастъплението на Киев за отвоюване на окупираните от Москва територии, предаде Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част от Южна Украйна, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, а районът ѝ многократно беше подлаган на обстрел, за който двете страни се обвиняваха взаимно.

Главното управление за разузнаване (ГУР) към украинското министерство на отбраната посочи, че руските сили скоро ще обстрелват централата и после ще обявят, че има изтичане на радиация. Това би предизвикало международно разследване, по време на което всякакви бойни действия биха били прекратени.

В съобщението на ГУР, което беше поместено в социалната мрежа Телеграм, не бяха представени никакви доказателства. В него се допълва, че Русия е попречила на планираната ротация на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разположени в централата.

МААЕ, която често публикува сводки за ситуацията около централата, не е споменавала нищо по въпроса.

Миналата седмица очевидци разказаха, че руските сили подсилват отбранителните си позиции във и около централата в очакване на контранастъплението.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява язовирна стена, което би довело до наводняването на обширен район. Съоръжението не беше разрушено.

През февруари Русия заяви, че Украйна възнамерява да организира ядрен инцидент на територията си, за който да обвини Москва.

Русия многократно е обвинявала Киев в подготовка на операции „под фалшив флаг“ с неконвенционални оръжия чрез използване на биологични и радиоактивни материали. Такова нападение досега не е имало.