Съветник на български премиер е консултирал Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз, обяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) в парламента. Пламен Тончев не уточни кой премиер има предвид.  Малко по-късно обаче Тончев каза, че последният редовен кабинет (т.е. кабинета „Петков“ – б.а.) не е обслужвал „националния интерес“. Той каза, че не е имало как въпросният съветник на премиера да е извършвал тези действия без разрешението на своя ръководител, пише „Офнюз“.

Шефът на ДАНС определи чутото в записа на националния съвет на „Продължаваме промяната“, разпространен от Радостин Василев, като „удобен наратив за някого, който се извършва на гърба на българските служби“.

Това стана по време на изслушване в Народното събрание (НС) по искане на „Възраждане“. В записа на Василев се чува как ръководството на „Продължаваме промяната“ (ПП) обсъждат наличието на голямо руско влияние в българските служби. Също така се чува как Асен Василев казва, че „назначенията в службите са координирани в посолството“.

Освен Тончев в парламента бяха изслушани и директорът на Служба „Военно разузнаване“ Венелин Венев и председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Антоан Гечев. Изслушването беше по искане на „Възраждане“.

След тяхно предложение бе прието дебатите да се излъчват по БНР и БНТ. По тази причина заседанието остана открито и затова по време на изслушването не можеха да бъдат обсъдени документи по закона за класифицираната информация.

Пламен Тончев каза, че твърденията, че има голям руски актив в българските служби увреждат репутацията на българските служби и че е дошъл да защити достойнството на служителите на ДАНС.

„Не искам да се връщам към записа, който изтече, но там ясно се вижда, че това. е наратив, който е удобен за някой и се извършва на гърба на българските служби“, заяви Тончев.

Той подчерта, че назначенията на председателя на ДАНС се извършват стриктно за срок от 5 години по законова процедура в рамките на България. Той беше категоричен, за законът не предвижда назначенията на председатели и зам.-председатели на ДАНС да бъдат съгласувани с чужди представителства. Пламен Тончев добави, че процедурата може да се извърши само в службите в България.

Антоан Гачев каза, че по отношение на назначаването на председателя на агенцията – никъде в закона не е упоменато, че председателят преди да бъде назначен трябва да се одобрява от чужди посолства, държави или международни организации.

„ДАР не е на президента Радев, не е на някоя политическа партия, а е национална служба за сигурност, която извършва разузнаване“, категоричен беше шефът на ДАР.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев от ГЕРБ попита Пламен Тончев дали е имал някога проблем в работата си с правителството на Стефан Янев или пък Кирил Петков, на което Тончев отговори, че по-скоро става дума за неразбиране как функционира службата за сигурност.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ взе думата и каза, че това изслушване се прави с цел да се провали вторият маднат. По думите му вчера е станало ясно, че президентът Румен Радев също участва в тази кампания.

Източник: Офнюз