Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев е призован на разпит в Софийска районна прокуратура. Вчера от прокуратурата обявиха, че е образувано досъдебно производство за принуда, упражнена спрямо народен представител от 49-ото Народно събрание, съобщава БНТ.

Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо депутат от 49-ото Народно събрание.

Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София, Р.В. (Радостин Василев – бел. ред.) е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

На 26.05.2023 г. Р.В. е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство. Разследването по случая продължава.

В случай че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу Републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура.

Източник: БНТ, Прокуратура