Десетки незаконни постройки, огради, бетонни площадки и кейове са изградени върху терена за 2,3 млн. лева на общинското дружество „Индустриално-технологичен парк“ във Варна. Върху същия имот са складирани десетки стари автомобили и плавателни съдове. В продължение на години местната администрация не е предприела никакви действия за разчистване на терена или за събирането на данъци и такси от самонастанилите се в него. Това показа проверка на „Дневник“. В същото време тече давностен срок, а след края му всички самонастанили се в имота могат да придобият безвъзмездно терените, които ползват.

Бойко „надзирава“ поредният ремонт за чекмеджетата във Варна, управлявана от Портних

Имотът е разположен в западната част на острова между стария и новия плавателен канал, свързващи морето с Варненското езеро. Според отговори на въпроси, изпратени от „Дневник“, от администрацията на варненския кмет Иван Портних съобщиха, че теренът е апортиран в едноличното й акционерно дружество „Индустриално-технологичен парк“, но за него

не са издавани никакви строителни разрешения

Според информация от Дирекция „Морска администрация“ във Варна там няма данни за откриването на процедура по Закона за морските пространства, вътрешните морски пътища и пристанищата за одобряването на т.нар. парцеларен план на акваторията към терена на „Индустриално-технологичен парк“. Това означава, че кейовите съоръжения, изградени там, също са незаконни.

Други отговори на въпроси, този път адресирани от „Дневник“ до регионалната екоинспекция във Варна, показват, че в деловодната й система няма данни за постъпили инвестиционни намерения. Последната проверка на инспекцията в имота е извършена съвместно с областната дирекция на полицията преди повече от година – на 14 април 2022 г. Тогава там са открити

Множество автомобили със свалени регистрационни номера и липсващи компоненти и части от тях. Във връзка с тази проверка на Иван Портних са дадени предписания автомобилите да бъдат предадени за скрап.

Вместо да ги изпълни, кметът на Варна е обжалвал предписанията пред Административния съд в града, но жалбата му е била отхвърлена. Сега това решение е обжалвано от Портних пред Административен съд – София. През това време незаконните постройки продължават да никнат в терена на общинското дружество, а явно нерегламентираните дейности, извършвани там – да се множат.

Във връзка със зададените въпроси вчера „Дневник“ получи от Националния строителен контрол писмо, адресирано и до Портних. Информацията, която то съдържа, показва, че извършеното строителство в имота на общинското дружество „Индустриално-технологичен парк“ е от т.нар. четвърта, пета и шеста категория.

„С оглед правилното прилагане на разпоредбите на Закона за устройство на територията, пише в писмото до Портних, компетентният орган, овластен за извършване на проверка и предприемането на законосъобразни действия относно изградените или поставени обекти в имота, е кметът на общината.“ За евентуално предприети действия Портних трябва да уведоми както Дирекцията за национален строителен контрол, така и „Дневник“.

Дали и кога трябва да се случи това е въпрос без ясен отговор след няколкото случая от последните седмици, които показват, че кметът на Варна от години отказва да изпълнява както предписания на институциите на държавната власт, така и съдебни решения.

Имотът от близо 42 хил. кв. м е разположен в западната част на острова между двата плавателни канала, обособен като „Южна промишлена зона“ на Варна. Според отразеното в кадастралните регистри той е урбанизирана територия с начин на трайно ползване „за друг вид озеленени площи“. С решение на Общинския съвет във Варна от декември 2017 г. местната администрация учредява еднолично акционерно дружество „Индустриално-технологичен парк Варна“. В него е апортиран въпросният имот, оценен на малко над 2.3 млн. лв.

Дружеството е учредено във връзка с меморандум за сътрудничество, подписан през март с.г. между Община Варна, „Национална компания индустриални зони“ и частното акционерно дружество „Транзитна търговска зона“. В този меморандум страните отбелязват, че са готови „да обединят своите усилия като стратегически партньори, за да развитият сътрудничество, което е насочено към развитието на индустриални зони от нов тип в Република България и предоставяне на допълнителни услуги на инвеститорите“.

Нищо от това обаче не се случва, въпреки че пак през 2017 г. Общинският съвет във Варна одобрява съвет на директорите. В него влизат икономистът Надежда Добрева, архитектът Йордан Павлов и юристът Живко Калев. За реализацията на проекта се очаква солидно финансиране, което трябва да бъде осигурено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Само година по-късно обаче става ясно, че финансиране няма да има, а администрацията на варненския кмет губи интерес към новоучреденото дружество, след като започват разговори за създаване на индустриална зона в съседната община Аксаково. По тази причина членовете на света на директорите на компанията са поискали от Търговския регистър да бъдат заличени. Така съдбата на активите й е оставена без какъвто и да е контрол.

Според отговори на въпроси, изпратени от „Дневник“ до администрацията на кмета Иван Портних, към момента е изготвено предложение за откриване на процедура по прекратяване на търговското дружество чрез ликвидация и избор на ликвидатор, което трябва да бъде разгледано от Общинския съвет. Кога ще се случи това обаче не е ясно. А през това време броят на самонастанилите в имота и незаконните постройки там расте.