Университетът за наука и технологии „Кваме Нкрума“ (KNUST) е класиран на първо място в света по насърчаване на качественото образование в рамките на Четвъртата цел за устойчиво развитие на ООН в Класацията за въздействие на висшето образование на „Таймс“ за 2023 година, предаде ганайската новинарска агенция ГНА.

Университетът в Олборг, Дания, и Университетът Линан, Хонконг, си поделят второто място, става ясно от класацията, публикувана в четвъртък, 1 юни.

Класацията за въздействие на висшето образование на „Таймс“ е единствената световна класация за постижения, която оценява университетите спрямо Целите за устойчиво развитие (ЦУР) на ООН.

Тя използва внимателно калибрирани показатели, за да осигури изчерпателно и балансирано сравнение в четири широки области: научни изследвания, управление, популяризиране и преподаване.

Таблицата за висшето образование на „Таймс“ за ЦУР 4 – качествено образование – измерва приноса на университетите към ранното детство и ученето през целия живот, техните педагогически изследвания и ангажимента им към приобщаващото образование.

Списъкът включва 1304 университета от 109 държави/региони.

В доклада се отбелязва, че Испания е най-представената нация в топ 100 с 14 институции, следвана от Франция с шест.

Тайланд, Русия, Пакистан и Чили имат по пет университета в тази група.

„Рейтингите за въздействие са динамични по своята същност: те нарастват бързо всяка година, тъй като все повече университети се стремят да демонстрират ангажираността си към изпълнението на ЦУР, като се присъединяват към нашата база данни; те позволяват на институциите да демонстрират бързо подобрение всяка година, например чрез въвеждане на ясни нови политики или чрез предоставяне на по-ясни и по-открити доказателства за техния напредък.

Ето защо очакваме и приветстваме редовната промяна в подреждането на институциите (и не насърчаваме сравненията по години), тъй като университетите продължават да полагат усилия за осъществяването на тази спешна програма“, се казва в доклада.