Китай отправи предупреждение относно сформирането на алианси от типа НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, предаде Франс прес. Според китайския министър на отбраната  Ли Шанфу подобни алианси биха били един вид „похищение на страни от региона и преувеличаване на конфликтите и конфронтациите“. Според него това само ще потопи Азиатско-тихоокеанския регион във „вихър от различия и конфликти“.

Тези предупреждения Ли отправи по време на форума „Диалог Шангри-ла“.

Министърът заяви още, че мисленето от времето на Студената война се възражда в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че неговата страна се стреми към диалог пред конфронтацията, предаде Ройтерс.

Ли обвини някои страни, че засилват надпреварата за оръжия и умишлено се месят във вътрешните дела на други страни.

„Манталитетът от епохата на Студената война се връща сега, като до голяма степен засилва рисковете за сигурността. Взаимното уважение трябва да надделее над тормоза и хегемонията“, заяви министърът. „Азиатско-тихоокеанският регион има днес нужда от отворено и приобщаващо сътрудничество, а не от обединяване в малки клики. Ние не трябва да забравяме сериозните бедствия, които двете световни войни предизвикаха на народите на всички страни и не трябва да позволяваме тази трагична история да се повтаря“, заяви министърът.

Ли заяви също така, че неговата страна гледа сериозно на опасенията за сигурността на други държави.

Той припомни, че неговата страна е възприела относно Украйна безпристрастна и обективна позиция и допълни, че Китай ще търси възможно най-широко разбирателство сред международната общност относно Украйна.

Министърът добави, че страната му ще работи за възстановяване на стабилността в Афганистан.

За Тайван той заяви, че това е вътрешен въпрос и че китайците ще вземат сами решение по него.  Ли допълни, че Китай няма да толерира опитите на силите, борещи се за независимост на Тайван и външни сили да разделят острова от Китай. Ли подчерта, че Китай трябва и ще бъде отново единен и всеки опит за външна намеса в Тайван ще се провали.

Ли заяви, че Китай  е ангажиран да разреши мирно споровете за сухопътните и морските граници, но няма да се поколебае да защити интересите си.

Той добави, че страната му е готова на комуникация с военни от САЩ. Ли отчете, че отношенията между Китай  и  САЩ влияят на глобалната стратегическа стабилност и САЩ трябва да оправдаят очакванията на другите страни по света от тях.