Автор: Фил Росен, markets.businessinsider.com 

– Нахлуването на Русия в Украйна е струвало на Москва малка сума по исторически стандарти, пише Economist.

– Разходите на Русия остават непрозрачни, но военният ѝ бюджет е около 3% от БВП.

– За сравнение, Съветският съюз е похарчил 61% от БВП през Втората световна война.

Нахлуването на Русия в Украйна има висока геополитическа цена и десетки хиляди души загинаха, но нов анализ на Economist показва, че страната всъщност харчи малка сума за военни усилия.

Според доклада преките фискални разходи за войната – разходите за войници и машини – се оценяват на около 3% от БВП на Русия, или около 67 млрд. долара годишно. Тази цифра е получена от сравнение на прогнозите на Москва за разходите за отбрана и сигурност преди инвазията с реално похарчените средства.

По исторически стандарти настоящата война бледнее в сравнение с нея. Съветският съюз по време на Втората световна война например е изразходвал около 61% от БВП, а САЩ по същото време са отделяли около 50% от своя БВП за конфликта.

Въпреки това 3 % са значително повече от 0,4 % от БВП, които Съветският съюз изразходва за войната си в Афганистан.

Една от причините за сравнително ниските разходи за Украйна е политическа, тъй като правителството многократно е наричало войната „специална военна операция“, което би могло да изключи използването на завишен процент от БВП.

Съществуват и икономически причини. Печатането на допълнителни парични средства за финансиране на войната ще доведе до повишаване на инфлацията и ще натежи на гражданите на Русия. Обременяването на банките с военен дълг може да доведе до същото, а и двата варианта на свой ред могат да навредят на политическите цели на Владимир Путин.

Освен това технологиите, на които се основават въоръжените сили, днес са по-напреднали от всякога, което означава, че военните се нуждаят от по-малко хора и машини за военни действия.

Със сигурност войната доведе до широко разпространени санкции, които промениха световните петролни потоци и търговия и намалиха енергийното превъзходство на Русия. Западните държави забраниха или бойкотираха руските стоки, което принуди Москва да търси алтернативни дестинации за своя петрол и други стоки.

Източник:  markets.businessinsider.com