Кирил Петков, чийто имунитет прокуратурата поиска днес публикува своя позиция във Фейсбук профила си, в която посочва, че „ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск“.

„В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам“, пише още той.

Припомняме, че в записа от заседанието на ПП Кирил Петков обясни идеята на Христо Иванов за пазене на депутатските имунитети от прокурорски искания.

„Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е – казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото той най-вероятно няма да е само на Борисов, ще видим дали ще ни искат на нас, на някой от другите, това ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет“.

На записа Асен Василев също се включва с думите: „Това, което каза Кирил, идеята на Христо Иванов е да се въведат европейски практики от Европарламента, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в тази комисия, която ще разглежда всички доказателства, лист по лист и перо по перо. Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът“.