Григор Димитров не успя да се класира за първи път в кариерата си за 1/4-финалите на Откритото първенство на Франция по тенис. При своето едва второ участие в IV кръг на „Ролан Гарос“ поставеният под №28 българин загуби от германския №22 в схемата Александър Зверев с 1:6, 4:6, 3:6.

Развръзката в двубоя на централния корт „Филип Шатрие“ в Париж беше до голяма степен предопределена от ужасяващото начало за първата ни ракета (№29 в света). След това топ тенисистът ни опита да осъществи поне частичен обрат, но сякаш вече се беше предал на подсъзнателно ниво.

Мачът започна с две поредни двойни грешки на Григор и той успя да вземе само една точка в откриващия си сервис гейм. Скоро той вече изоставаше с 0:4, след като при второто си подаване пропусна геймбол, а Саша бързо затвърди и втория си пробив. Димитров спря поредицата на германеца, измъквайки петия гейм, но след това допусна нов пробив и първият сет приключи за 32 мин.

Българинът пропусна първите си два брейкбола в 10-минутен трети гейм на втората част, преминал четири пъти през равенство. В 5-ия гейм нашият тенисист стигна до две поредни възможности и най-сетне нанесе удар, а след това се измъкна от 15:40 и затвърди за аванс от 4:2.

В 7-ия гейм Григор не съумя да се възползва от нови четири шанса за пробив и това се оказа фатално, тъй като противникът му влезе в серия от 13 поредни спечелени точки, обръщайки резултата до 5:4 и три поредни сетбола в своя полза. Димитров ги неутрализира, изравнявайки от 0:40, а после отрази още два шанса, но в крайна сметка рухна и изостана с 0-2 след час и половина игра.

И в третия сет 32-годишният хасковлия имаше своите шансове да задържи интригата, но не успя. Зверев осъществи ранен брейк и го затвърди за 3:0, въпреки че изостана с 0:40 в подаването си. След това най-силният български тенисист в историята все пак върна пробива и изравни при 3:3, но в 8-ия гейм отново предаде сервиса си и подари на германеца възможността да сервира за мача. Световният №27 не чака втора покана и затвори двубоя с първия от два поредни мачбола след 2:17 ч.

За място на 1/2-финалите Александър Зверев ще играе с най-изненадващия сред всички четвъртфиналисти – Томас Мартин Ечевери. 23-годишният аржентинец се класира за първи път за тази фаза на турнир от Големия шлем, отстранявайки японеца Йошихито Нишиока със 7:6 (8), 6:0, 6:1. Досега южноамериканецът не беше стигал по-далеч от II кръг на „мейджър“ турнир – на Australian Open през 2023 г.

Двубоят между Зверев и Ечевери ще се състои в сряда и победителят от него ще играе срещу по-добрия от скандинавския сблъсък между Холгер Руне (Дания) и Каспер Рууд (Норвегия).

СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ

В днешния ден българският тенис записа две победи на „Ролан Гарос“ на юношеско ниво. Поставеният под №5 при момчетата до 18 г. Илиян Радулов стартира с обрат в три сета срещу руснака Данил Панарин – 6:7 (4), 6:4, 6:1. Във II кръг 17-годишният пловдивчанин ще се изправи срещу французина Пол Барбие Газо.

Вчера I кръг при юношите преодоля и другият наш талант във френската столица – №14 в схемата Адрияно Дженев, който елиминира бразилеца Густаво Алмейда с 6:4, 6:2. Следващият съперник на 17-годишния хасковлия ще бъде румънецът Михай Александру Коман.

На двойки Дженев и Радулов отпаднаха на старта след поражение с 3:6, 6:1 (8-10) срещу американците Рой Хоровиц и Александър Разеги.

Другия български успех днес извоюва дебютантката в Големия шлем Ива Иванова, която вече е в III кръг при девойките в Париж. След като вчера преодоля представителката на домакините Марго Фантала с 6:2, 6:3, във втория си мач 16-годишната хасковлийка надигра италианката Франческа Паче с 6:4, 6:4. За място на 1/4-финалите Ива ще спори с Клерви Нгунуе (САЩ).

Четвъртата ни представителка при подрастващите – Росица Денчева (16 г.), отпадна в I кръг при 18-годишните момичета след 5:7, 4:6 срещу Соня Жиенбаева (Германия).