„Г-н Иванов трябва да разбере следното нещо – наше право е да решаваме кой участва в комисията и ако искат да правят конституционна реформа, така ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници на който и да било“, коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти в парламента, съобщава БТА. „Трябва да има нов обществен договор и всички хора, които представляваме, да бъдат еднакво уважавани. Няма по-умни и по-глупави избиратели, по-добри и по-лоши, по-красиви или по-грозни, което се опитват умнокрасивите, както сами се определят, да ни го налагат“, заяви още Делян Пеевски, цитиран от „Епицентър“.

По-рано днес в декларацията от името на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ във връзка с избора на Делян Пеевски за член на Комисията за по конституционни въпроси в парламента, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова да си дадат няколко дни малко да се успокоят, другата седмица да проведат още един кръг консултации и да предложат реконструиране на комисията.

В отговор на декларацията на ПП-ДБ Делян Пеевски каза, че в миналото има много случаи, които показват, че те не могат да бъдат морални съдници. „Най-малкото г-н Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой и той го знае много добре“, заяви депутатът от ДПС.

„Не говорим за дадена персона, а просто, че някои партии и организации не могат да бъдат морални съдници на България. Доверието се дава на различни партии, за които избирателите гласуват. Всички тук сме с излъчено доверие. Няма как една партия да е съдник на друга. нямат това право. Можем да им погледнем миналото и техните обвързаности. Нямат моралното право.

Трябва да има нов обществен договор и всички хора, които представляваме, да бъдат еднакво уважавани. Няма по-умни и по-глупави избиратели, по-добри и по-лоши, по-красиви или по-грозни, което се опитват умнокрасивите, както сами се определят, да ни го налагат“, настоя Пеевски.

„Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България. Всичко, където летяха някъде в розовите облаци, свърши със състава на това правителство. Трябва да кацнат, имат правителство, да направят разумните неща за България. Когато кацнат, ние ще бъдем тук, за да водим разговори в името на всички наши избиратели“, настоя депутатът от ДПС.

Той подчерта, че никой не може да изключи ДПС от разговори. „Ако 204 депутати смятат да изключат ДПС, нашите избиратели няма да ни изключат от този договор и от разговора за нов обществен договор“, отговори той на въпрос може ли мнозинството да ги изолира.

Проектът на ДПС за конституционни промени, предложен преди година и половина, днес е публикуван на сайта на Движението. Предложенията на ДПС включват разделяне на Висшия съдебен съвет на два висши съвета – на съдиите и на прокурорите от по 13 души, и главният прокурор да е само с методическа функция, информират от пресцентъра на Движението.

Източник: БТА