Никога не бих действал по този начин“, каза Зеленски, като поиска доказателства за украинско участие.

Украинският президент Володимир Зеленски отрече правителството в Киев да е участвало в саботажа на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, предаде ДПА, като се позова на коментари на Зеленски пред изданията на германската медийна група „Аксел Шпрингер“.

„Аз съм президент и давам съответните заповеди. Нищо от този род не е направено от Украйна. Никога не бих действал по този начин“, каза Зеленски, като поиска доказателства за украинско участие.

Забележките на лидера на Украйна бяха направени в отговор на статия, която излезе на 6 юни в американския в. „Вашингтон пост“. Вестникът съобщи, че три месеца преди експлозиите през септември 2022 г. правителството на САЩ е научило от европейска разузнавателна агенция за таен план на украинските военни да атакуват газопроводите с помощта на водолази, които получават заповеди пряко от главнокомандващия на въоръжените сили.

„Северен поток“ 1 и 2 бяха сериозно повредени от експлозиите, които пробиха общо четири дупки в газопроводите в район близо до датския остров Борнхолм. Подводните съоръжения пренасяха природен газ от Русия за Германия.

Според в. „Вашингтон пост“ въпреки че първоначално правителството на САЩ не е могло да потвърди от независим източник съобщенията, то все пак е споделило информацията с разузнавателните служби на Германия и с други държави. Впоследствие са били информирани и депутатите от Бундестага.

Широко разпространено е мнението, че експлозиите са саботаж, въпреки че все още не е ясно кой е извършил нападението. Германия, Швеция и Дания водят отделни разследвания, припомня ДПА.

Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е обсъдил ситуацията след разрушаването на язовира край Нова Каховка. „Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организиране на подкрепа за наводнените райони“, написа Зеленски в „Телеграм“.

Той допълни, че са били обсъдени и изгледите за възстановяване на екосистемата в региона, както и оперативната военна ситуация.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което доведе до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от разрушения язовир и ВЕЦ-а, съобщи днес пред руската държавна медия, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама души са открити и се полагат усилия, за да бъдат евакуирани, допълни Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от управляваните от Русия територии по поречието на Днепър, така и от тези, управлявани от Украйна. Река Днепър се превърна в част от фронтовата линия между руските и украинските сили във войната, която продължава вече повече от 15 месеца, уточнява Асошиейтед прес.

Все още не са изяснени истинските мащаби на бедствието в района, в който са живели повече от 60 000 души.

Източник: БТА