Английската кралица Елизабет I имала съветник Джон Дий. И този има черно огледало. С негова помощ придворният прави предсказания за господарката си. Наскоро учени установиха, че ацтеките са помогнали на англичанина да види бъдещето. За историческия парадокс – в материала.

Дий, Джон Дий

В съзнанието на съвременните хора, благодарение на поредицата от романи на Ян Флеминг, се е запечатал неуловимият шпионин с кодов номер „007“ Джеймс Бонд. Но не винаги е било така.

За англичаните от XVI век под мистериозните числа „007” се крие още един човек – Джон Дий. Виден математик и географ, филолог и философ, неговите съвременници обаче го помнят като магьосник и алхимик.

Колекцията му от редки книги и ръкописи е една от най-големите в Европа по това време. А за неговите способности се носят легенди. Заклинател на души, господар на елементите (твърди се, че Дий е изпратил бурята срещу испанската Непобедима армада през 1588 г.), ясновидец – списъкът далеч не е пълен.

Според някои източници услугите на Дий са били използвани активно от английските монарси. Известно е, че Мария Тюдор е поискала от него подробен хороскоп. Той изпълнил поръчката, за което за малко да плати с живота си.

Предсказанията – бездетност, че ще бъде наследена от нелюбимата сестра – толкова не се харесват на Кървавата Мери, че тя вкарва учения в тъмница и дори възнамеряваше да го екзекутира. Но всичко се сбъдва: Мария умира, без да остави наследник, а тронът преминава към Елизабет.

Тя наистина оценява Дий. Кралицата-дева дори определи датата на коронацията си след консултация с него. Астрологът отбелязва особено важни съобщения със специален код „007“: нули означаваха „само за вашите очи“, а седем е щастливо число за алхимиците.

Имахме късмет“

През следващите години авторитетът на ясновидеца само се увеличава. Околните волю или неволю попадат под влиянието му. В него има известен магнетизъм: висок, слаб старец в дълга тъмна роба и гъста бяла брада.

Ръководителят на руското посолство Григорий Микулин, който е в английския двор, пише в доклад: при първата среща Дий му направи странно впечатление – пронизващ поглед, меки хипнотични движения, уверен висок глас.

Не е изненадващо, че по едно време руските царе, в търсене на „мъдри и умели хора“, активно канят магьосника да дойде при тях. Той дори се заинтересува от предложението. Вярно, той скоро отказва – в двора има слух, че Москва е купила съветника на Елизабет.

Разбира се, като всеки професионален алхимик, Дий имал огромен брой специални предмети. Кристални топки, кристали и чаши от редки и ценни минерали. А също и черно огледало. С негова помощ той се свързва с другия свят.

Направено е от обсидиан, вулканична скала. В Стария свят е голяма рядкост. Затова учените решават да разберат как екзотичният артефакт се озовава в ръцете на английски медиум.

През 2021 г. археологът Стюарт Кембъл от университета в Манчестър и колегите му Елизабет Хийли, Ярослав Кузмин и Майкъл Гласкок правят геохимичен анализ на огледалото.

„Имаме късмет, че обсидианът се намира само в някои вулкани. Има малко потенциални източници и най-вече знаем състава им“, обясни Стюарт Кембъл.

Това позволява да се установи откъде идва материалът, от който е направен амулетът. Неговата „химическа биография“ е най-съвместима с мексиканския обсидиан от град Пачука. Известно е, че именно там ацтеките са добивали рядката скала.

Освен реликвата на Дий, изследователите са изследвали още две огледала и полирана правоъгълна плоча от обсидиан, съхранявана в музейни колекции. Експонати има и в Централна Америка. И подробният анализ потвърждава: те са от един и същи ацтекски обсидиан.

Нестандартен подарък

Но нещо друго е много по-интересно: в древната цивилизация неразделният атрибут на коридора, банята или чантата не е бил използван по предназначение. Не се гримират, не миеят лицето си и не сресват косата си пред огледалата. Индианците се отнасят към тях по същия начин като Джон Дий.

„Това са широко разпространен тип ацтекски ритуални предмети. Те са били използвани за различни цели: в медицината и като талисман, за защита от зли духове и за гледане в душите на хората” пишат учените.

Във фолклора на ацтеките има една интересна легенда. Бог Тескатлипока, чието име се превежда като „димящо огледало“, подарил на главното небесно същество Кетцалкоатъл странен подарък – кръгъл пакет. Той го разгънал и вътре имало черно огледало. Като погледнал, владетелят се ужасил и решил да напусне народа си завинаги.

Какво видя Кетцалкоатъл ? Може би ужасното бъдеще е нашествието на испанците и падането на империята? Легендата мълчи за това. Но митът формира основата на религиозната практика: чрез огледала, направени от обсидиан и други ценни материали, ацтекските жреци общуват с боговете и правят предсказания.

„Като се има предвид интересът на Джон Дий към Новия свят, вероятно той е бил наясно със символиката на обсидиана и всезнанието на огледалото от Тескатлипока“, казват учените. „Това може да е била основната причина за придобиването на такъв предмет.“

Как индийската светиня стига до англичанина? Екипът на Стюарт Кембъл предполага, че той може да го е закупил при някое от пътуванията си. След испанското завоевание древните артефакти, а с тях и неизвестни обичаи и традиции, се изсипват в Европа.

Превод: В. Сергеев