Приетото на първо четене търговско споразумение СЕТА събуди недоволството у хора, които протестират пред Народното събрание в София. Според тях документът ще бъде във вреда на държавата ни, предава репортер на БГНЕС.

„Ако приемем, че България вече е сложена в ковчега, СЕТА е капакът на ковчега. Това е международен договор, който маха суверенитета на България във всички области, стои над конституцията, над българското законодателство и над интересите на народа“, заяви пред БГНЕС организаторът на протеста Милко Божанков.

Попитан чии интереси тогава защитава търговското споразумение с Канада, Божанков посочи, че у нас СЕТА защитава интересите на корпорации, които са платили на определени законотворци, за да защитават ратифицирането на споразумението.

„Българският интерес в този закон няма защита. Опитват се да ни излъжат, че той отваря пазари. Износът на България към Канада е 0,24% от максималния обем от 1%. И това е износ на ценни метали и шлаки. Ние изнасяме злато“, коментира организаторът и разкри, че чрез СЕТА се прокарва и неуспелият да мине в ЕС договор на САЩ.

По думите на Михаела Божанкова споразумението има за цел да защитава само интересите на канадските корпорации и чрез своя собствен съд СЕТА ще може да осъжда държавите, които са я ратифицирали, в случай, че застрашават печалбите на корпорациите им. Тя даде пример с производството на домашна ракия и твърди, че ако някоя канадска корпорация прецени, че този бизнес възпрепятства печалбите й, то СЕТА ще може да ни осъди и у нас няма да може да се произвежда легално ракия.

„Не съм съгласна с ратифицирането на СЕТА, защото смятам, че това споразумение е заробващо. Ще ви дам и един любопитен факт. В рамките на ЕС СЕТА е ратифицирана от 14 държави, а в съюза има 28 страни-членки. 14 не са ратифицирали споразумението, като сред тях са Германия, Франция, Люксембург. Това са здрави и силни икономики и сигурно имат нещо предвид, за да не се натискат да ратифицират този договор“, каза Божанкова и добави, че ако подпишем СЕТА при предявен иск от тяхна компания България няма механизъм, чрез който да се защити.

Марияна Христова пък е убедена, че нашите управляващи, готови да подкрепят ратифицирането на СЕТА не знаят какво всъщност подписват и в какъв капан вкарват държавата.

„СЕТА е едно споразумение, което представлява 1500 страници. Трудно е да се прочете, пълно е с терминология, която обикновеният човек не разбира. На всеки един депутат сме обяснили къде са пробойните и защо, как и къде са проблемите и защо споразумението не трябва да бъде приемано“, заяви Христова.

Тя е категорична, че веднъж влезли в СЕТА ние няма как да излезем от него. Не е убедена, че това може да се случи дори и ако излезем от ЕС, което е малко вероятно да се случи някога, тъй като споразумението е минало през парламента ни.

Попитана защо протестиращите пред парламента са толкова малко, тя отговори, че не броят е важен, а адекватността на аргументите, с които са излезли навън и е уверена, че когато всички разберат каква заплаха е надвиснала над страната ни хората ще се обединят и вкупом ще излязат на протест.

Протестите продължават и в следващите дни като утре такъв ще има пред социалното министерство заради твърдения на министър Деница Сачева, свързани със Стратегията за детето, които според протестиращите не съответстват на реалността. В четвъртък демонстрация на недоволство отново ще има пред парламента.

Източник: БГНЕС