Повторните проби от двамата пациенти постъпиха в 3.15 ч. и в 4 часа в Националната референтна лаборатория

Потвърдена е пробата на 27-годишния мъж от Плевен. Тя е положителна. Освен това при изследваните 24 проби от Клиниката по пулмология в плевенската болница, където е настанен пациентът, се доказа втори случай на коронавирус при 61-годишен мъж, който е пациент с белодробно страдание в нетежка форма.

От Габрово бяха изпратени 46 проби. Пробата на 75-годишната жена е потвърдена също. Освен това от изработените в Националната референтна лаборатория проби от Габрово има една положителна проба на лице, което е медицински персонал. Осми март сме, жена е.

Това съобщи на извънреден брифинг директорът на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев, след като министър-председателят Бойко Борисов събра рано тази сутрин в Министерски съвет Националния оперативен щаб.

Тази нощ бе обявено, че двама пациенти – 27-годишен мъж от Плевен и 75-годишна жена от Габрово, са дали положителни проби за Covid-19. Проф. Кантарджиев обясни, че тъй като са направени по три теста, като два са били положителни, а един отрицателен, са взети нови проби.

„Разширяваме кръга на контактните лица и се опитваме да открием „нулевия пациент““, обясни главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, в болниците в Плевен и Габрово ще бъдат изпратени разработените до момента в Китай указания за диагностика, така че да бъде улеснена работата на медиците.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски заяви от своя страна, че в Габрово и Плевен превантивните ограничителни мерки ще бъдат разширени и ще бъдат по-драстични.

„Търсят се резерви в самите болници, които са в карантинно състояние. Тече процес на дезинфекция на самите отделения, в които са болните. Няма основание за паника, защото болните са открити вече в оздравяващ период. Дори 75-годишната пациентка е в добро състояние. В Габрово местният щаб обсъжда разкриването на легла за наблюдение на пациенти при съмнение за коронавирус в държавната болница“, допълни той.

По думите му, няма паника сред персонала на двете лечебни заведения. Осигурени са защитни облекла.

„Болниците работят без паника, днес очакваме още допълнителни проби. Много спокойно, много нормално. Днес очакваме още допълнителни проби. Болниците работят под контролиран достъп със съдействието на колегите от МВР, така че да не се пречи на работата им. Освен това те работят в режим на спешност, няма да бъдат приемани пациенти, които могат да отложат срещата си с лекар и лечението си. Разширяваме и кръгът на контактните лица, така че да се опитаме да открием откъде идва заразата. Развитието на ситуацията в България повтаря почти на 100 % това в доста европейски страни“, допълни д-р Кунчев.

След обявяването на четирите случая на коронавирус, премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерски съвет. В него участие ще вземат и членовете на Националния оперативен щаб. Ще бъдат обсъдени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса в България.