Студентите във висшите и полувисшите учебни заведения също се разпускат във ваканция от 16 март в продължение на три седмици

Френският президент Еменюел Макрон обяви тази вечер, че детските и ясли и образователната система – от детските градини до университетите, ще бъдат затворени от понеделник до ново нареждане. целта е така да се ограничи разпространението на коронавируса. Той призова хората на възраст над 70 години да си стоят вкъщи, предаде Франс прес и БТА.

Държавният глава заяви, че това е най-тежката санитарна криза, която Франция преживява от един век и призова всички французи да ограничат пътуванията си само в най-наложителен случай.

В тържественото си обръщение към французите той съобщи, че първият тур на общинските избори, предвиден в неделя, въпреки всичко ще се състои.

Макрон обяви също, че ще предложи на американския президент Доналд Тръмп, който председателства Г-7, извънредна инициатива за справяне с пандемията, която застрашава цялата световна икономика.

Макар да призова да се избягва националистическата реакция, Макрон призна, че затварянето на границите за ограничаване на разпространяването на коронавируса вероятно ще бъде необходимо, но трябва да се решава на европейско ниво, в координация между 27-те от ЕС.

От понеделник, 16 март, началните и средните училища и гимназиите в Турция се разпускат във ваканция заради новия коронавирус, която ще продължи до 23 март. След 23 март, в продължение на още една седмица, занятията на учениците ще се провеждат дистанционно, без посещение в училищата. Това съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калън на пресконференция.

Заради новия коронавирус турските власти изтеглят с един месец напред междинната ваканция на турските ученици, която трябваше да се състои в началото на месец април.

Студентите във висшите и полувисшите учебни заведения също се разпускат във ваканция от 16 март в продължение на три седмици. 

Спортните мероприятия ще се провеждат без зрители, допълни Калън. Той призова гражданите да не пътуват в чужбина, ако нямат неотложна причина за това, както и че всички завръщащи се от чужбина граждани трябва да спазват правилото за прилагане на 14-дневна карантина.

Пътуванията на държавните чиновници в чужбина ще се извършва само с разрешение от оторизираните власти.

Калън посочи още, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отменил за неопределено време всички свои програми зад граница.

Истанбулската голяма община отмени всякакви културни и социални прояви – театри, концерти, симпозиуми до края на март. Затворени ще бъдат концертните и театралните салони, както и 13-те културни центъра в Истанбул.

Редица музеи, между които Подводният дворец, Панорама 1453, Музеят Ататюрк, Музеят Ашиян, Музеят на хумора и карикатурата, Пожарникарският музей, ще бъдат затворени до края на месеца.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа прогнозира, че със затоплянето на времето влиянието на вируса ще отслабне.

„Трябва да издържим още два месеца. Със затоплянето на времето и настъпването на лятото силата на вируса ще намалее и тогава всички ще се върнем към нормалния начин на живот“, посочи той в своя акаунт в социалните медии.

По-рано днес, Дания обяви, че затваря всички детски градини, училища и университети за срок от две седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса. 

Норвегия, Ирландия и Словения също планират да затворят учебните заведения.

Снимка: the-sun.com