Правителството ще отвори ли държавния резерв – българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на Закона за мерките за извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Нинова обяви, че БСП ще се въздържи по законопроекта и ще направи предложения между първо и второ четене да се отвори държавния резерв, да се направят разчети за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата и отлагане на битовите плащания и частните болници да бъдат включени в цялостния процес. Нинова обърна внимание, че в Закона за мерките за извънредното положение липсва солидарността. Тя разкритикува и наказанията, предвидени в законопроекта за медиците, ако откажат да си изпълняват служебните задължения. 

„Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазване на здравето на българските граждани. Нека да погледнем извън залата. Какво вълнува хората навън. Едни житейски нормални ежедневни въпроси стоят пред всички нас. Те казват: „Нямаме маски, няма лекарства“. Лекарите казват: „Нямаме апарати“. Нямат достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи неотложен въпрос? Започва да пренастройва икономиката за производство на маски и облекла. Добре,прекрасно, но в момента ги няма. Това пренастройване ще отнеме месеци. 

„Тук поставям за пети път в рамките на две седмици един въпрос. За пети път и пет пъти – гробно мълчание. Има ли България държавен резерв, какво има в него. Има ли го или го няма там, защото уважаеми дами и господа народни представители, в каквото извънредно положение да сме, в България важат закони. И в Закона за държавния резерв пише чл. 2: държавни резерви са лекарства, болнично имущество, дезинфектанти, защитни облекла и т.н. Докато си ги произвеждаме, докато чакаме обществената поръчка питаме и настояваме – ще отворите ли държавния резерв или се страхувате, защото това може би го няма. Уважаеми управляващи, към този закон има наредба, в която пише следното: при такива ситуации се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения и домове за социални грижи. Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него. Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати“, допълни Нинова. 

Тя припомни предложенията на БСП. „Вие пак казвате това е популизъм. Не. Да седнем разумно, с числата, но да дойде и Горанов. Колко пари има във фискалния резерв на държавата. Всякакви спекулации вървят, има ли ги няма ли ги?“, заяви Нинова. Тя попита дали има ред и закони в държавата при извънредно положение.