Хората уважават българската армия и разчитат на нея. Притесняват се някои политици в парламента от опозицията, които спекулират с темата. 
Това каза в предаването „Тази събота“ по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише – контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана“, обясни Каракачанов.

„Ние се борим не с външен противник, а с вирус – няма нужда от танкове“, допълни той, пояснявайки, че може да се наложи част от военната техника да се пренасят облекла, храни и т.н.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност.

„В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа“, каза Красимир Каракачанов.

По отношение на учението, което бе проведено в зала „Арена Армеец“ и при което тя бе превърната в полева болница, военният министър обясни, че още три такива ще бъдат проведени в други градове в страната – в зали, които не функционират заради мерките.

Източник: epicenter.bg

Снимка: БГНЕС