Лидерът на БСП коментира какво по-различно от управляващите предлагат социалистите

Авансово да се внасят вноски по данък печалба на база на 2018 г. е абсурдно, каза председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. Плащането на сметките трябва да се замрази до един месец след приключването на извънредното положение, посочи тя и уточни, че мерките за затягане на извънредното положение в някои аспекти са прекалени.

15 процента надценка на пазарната цена, това посочи тя като пределна цена на част от стоките.

130 стоки трябва да имат пределни цени, подчерта Нинова, за да се предотврати спекулата, но управляващите са оттеглили това предложение.

Тя посочи, че в чужбина се взимат по-сериозни мерки за подпомагане- отлагат се плащания на данъци и осигуровки.

Абсурдно бе да се иска авансово да се плаща данък печалба на базата на 2018 година, както в началото бе поискано, подчерта Нинова.

БСП настоява за актуализация на бюджета, да се представи финансовото състояние на държавата, тя нарече абсурдно изказването на Борисов, че вече имало дефицит от 3,5 млрд. лева, след като Горанов през февруари обяви излишък от 1 млрд. и 500 млн. лева.

Нинова попита кое е вярното?

Започна спекула на пазара – само маски и дезинфектанти, но това може да се разрасне – трябва да се направят промени в НК за борба със спекулата, посочи лидерът на БСП.

Нинова насочи вниманието на слушателите към държавния резерв, който сега освобождава запаси, но те вече се препродават на двойни и тройни цени през борсите. И Нинова подчерта, че това е сбъркано – резервът трябва да се разпределя безвъзмездно на най-нуждаещите се.

Мярката да се плаща 60 процента от заплатите на най-засегнатите е добра, но трябва да стане ясен механизмът, как точно ще се разпределя тази помощ, подчерта Корнелия Нинова.

По отношение на кредити са необходими държавни гаранции към банките за да се подпомогнат и хората с кредитите, и банките, за да преодолеят кризата.

Според Нинова зелената сделка отново ще излезе на дневен ред след края на кризата.

Изборът за председател на БСП трябва да се направи възможно най-бързо след края на извънредното положение.