Bosch разработи бърз тест за COVID-19, който позволява диференциалната диагноза да е готова за по-малко от 2,5 часа, съобщиха от компанията

С него пробата може да се тества едновременно не само за коронавирус, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В.

Искаме бързият тест да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Коронавирусът SARS-CoV-2 изправи здравните системи и медицинските заведения по целия свят пред огромни предизвикателства. Възможността за бързо диагностициране на вируса е безценна помощ за ограничаване на експоненциалното му разпространение в много страни. Новият, напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19 на Bosch ще помогне на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове да поставят бързи диагнози, допълват от компанията.

Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic, разработен от дъщерната компания „Решения за здравеопазването“ на Bosch (Bosch Healthcare Solutions). Той може да се извърши директно на мястото на лечение. Така се елиминира необходимостта от транспортиране на пробите, което отнема ценно време. Това означава и, че пациентите бързо получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица са идентифицирани и изолирани незабавно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Източник: Dir.bg