Общинският съветник В.С. от Столичният общински съвет е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от прокуратурата.

Лицето, след редовно призоваване, в качеството му на обвиняем, не се е явил пред разследващия орган за предявяване на обвинения, за което е постановено принудителното му довеждане. Обвиняемият не е открит на известните по делото адреси, което е наложило обявяването му на 15.04.2020 г. за общодържавно издирване.

Вчера общинският съветник бе призован да се яви в сградата на СДВР-МВР в качеството му на обвиняем по досъдебно производство, образувано в Софийската районна прокуратура за предявяване на постановление за привличане на обвиняем и взимане на мярка за неотклонение „парична гаранция”.

На входа на СДВР-МВР, В.С. е отказал да представи документ за самоличност и демонстративно е напуснал района. В тази връзка разследващ полицай е разпоредил принудителното довеждане на лицето.

БГНЕС припомня, че софийската районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство по повод изявления на В. С., общински съветник, лидер на политическа партия, чрез средствата за масово осведомяване, с цел подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки, въпреки обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение.

В телевизионно предаване, излъчено на 12.04.2020 г., С. многократно призовава за нарушаване на заповед на министъра на здравеопазването във връзка с пандемията от новия коронавирус. Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“.

Разследването е възложено на разследващ полицай при СДВР-МВР.

Преди дни лидерът на партия “Атака” призова хората да отидат в църквите на Великден, за да покажат, че “Бог е по-велик от заповедите на ген. Мутафчийски”.

“Не искам да вляза в храма с маска и да си крия лицето пред Бога. Трябва да отчетем като положителен момент, че Църквата и властта се разбраха да не се затварят храмовете, както поиска държавното БНР. Други Православни църкви ни похвалиха, че БПЦ и властта устояха, а при тях храмовете са затворени”, написа Сидеров в профила си в социалните мрежи.

“С този вирус имаме преразпределяне на икономиката. Проверяват дали ще издържи и Църквата – да я принизят, да я намачкат още. Сръбската, Гръцката, Руската не устояха, Българската устоя. Отварят храма, но задължително трябва да влезете с маска. На Цветница не отидох, защото няма как да сложа маска пред Бога. Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски. Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице. Възкресение Христово е празникът, без който не можем. Ако отречем това и кажем, че не е празник, отричаме нашата човешка същност. Ние сме създадени по образ и подобие на Господа. На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ -масово”, написа още лидерът на партия “Атака”.

Източник: БГНЕС