Ще покаже ли среден пръст на закона вицепремиерът, или ще излови крадливите в министерството?

Общо 612 000 лева са откраднати от бюджета на Министерството на отбраната в поредните скандални сделки заместник на Красимир Каракачанов и фирмата на афериста Юлиян Димов „Авто Инженеринг Холдинг Груп”, установи проверката, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев. Престъпленията разкри източник на Narod.bg от върховете на държавното обвинение.

След разкритията резонният въпрос е ще арестуват ли зам.-министъра на МО, подписвал скандалните сделки, ощетили бюджета в особено големи размери?

Нови три скандални договора между фирмата на далавераджията Юлиян Димов и Министерството на отбраната попаднаха в полезрението на разследващите след разследването, заповядано от Иван Гешев проверки, докладва информаторът на Narod.bg.

Ще покаже ли среден пръст на закона вицепремиерът, или ще излови крадливите в министерството?

В хода на проверките не спирали да излизат нови и нови далавери, сподели наш източник от върховете на Темида. Оказва се, че в допълнение на откраднатите над 260 000 лв. от бюджета по неизпълнения договор за доставка на автобуси, за който вече съобщихме, Юлиян Димов и компания успели да завлекат Министерство на отбраната с още над 350 000 лв. от неустойки по други договори, за които от ведомството удобно „забравили“ да си потърсят парите от скандалния бизнесмен.

Така общата сума на откраднатите и поделени между бизнесмена и хората на Каракачанов суми надхвърлиха 612 000 лв.!

Разбира се, по подобие на установената и преди това практика – срещу половината от кеша в найлонова торбичка, донесена директно в кабинета на зам. министъра.

По следите на грандиозната измама

В последните дни на декември 2018 г. военните ударно сключват общо 4 договора с „Авто Инженеринг Холдинг Груп” на Юлиян Димов, все за доставка на различни видове автобуси втора употреба на обща стойност от почти пет милиона лева. (документите тук, туктук и тук).

Според запознати, спечелването на договорите е било уредено след съответните сладкодумни обещания на Димов за големи комисионни на ключови министерски чиновници.

Въпросните контракти били толкова скандални, че довели до депутатско питане по време на парламентарен контрол, на което Каракачанов успокоил народните избраници, че всичко било нормално и щяло да бъде наред.

Както и при другите далавери на Димов обаче, не станало точно така…

Юлиян Димов набързо забравил за щедрите обещания, които бил дал за спечелването на договорите и орязал сумите, занесени в брой в сградата на министерството, което според преки свидетели докарало до бяс пряко отговарящия за далаверата зам. министър.

Като директно следствие от орязаните рушвети, висшите военни взели решение да ограничат разпределението на сумите надолу „по веригата“.

Това от своя страна довело до редица трагикомични ситуации по време на приемането на доставяните от „Авто Инженеринг Холдинг Груп” автобуси втора ръка.

Без да им е известно, че доставката е обект на „специално“ внимание от назначената за получаване комисия, в поделението в Негушево установили, че хората на Юлиян Димов се опитали да им пробутат рейсове с превъртани километражи и без редовен технически преглед, каквито били изискванията по договора.

Затова военните отправили запитвания до производителите, които потвърдили съмненията им. Естествено, след това хората под пагон отказали да подпишат протокол, че приемат автобусите и поканили доставчика да си ги вземе. Не такъв обаче бил плана на нашенския Остап Бендер…

От „Авто Инженеринг Холдинг Груп” изобщо не се отчаяли – засипали министерството с редица писма (документи туктук и тук), в които пространно обяснявали на министерството как не са прави, че било твърде скъпо да се направи технически преглед на автобусите, поискали договорите да бъдат променени както им изнася и нарекли официалните представители на производителите „неграмотни”. Хитреците не спирали да настояват за приемане на автобусите с превъртените километражи.

Опитите на Димов да притисне военните да приемат абсолютно негодните автобуси били приемани с насмешка от комисията в поделението в Негушево до момента, в който самият Димов отново цъфнал в министерството с подходяща по размер найлонова торбичка, за ужас на подчинените на Каракачанов.

Съдържанието на найлоновия плик довело до смайващ обрат в ситуацията – на най-високо ниво във военното министерство взели решение да „оправят“ проблемите на Димов.

Носят се слухове, че това се е случило след покъртителна сцена в стил „Кръстникът“, на която Юлиян Димов едва ли не през сълзи се покаял за орязаните след спечелването на договорите рушвети и целунал ръка на благодетелите си.

Спазарили се и за друго – към този момент неустойките на печално известната „Авто Инженеринг” вече надхвърляли 850 000 лв. Разкаялият се Димов предложил хитра схема, на която Каракачанов и компания не могли да устоят – министерството да си прибере малка част, като му вземат гаранциите за добро изпълнение, а остатъкът от сумата да си поделят по равно, в брой.

Речено – сторено!

Както се вижда от тази справка, (документът тук) от общо 856 000,15 лв. дължими като неустойки към министерството, военните са се задоволили да си приберат едва 243 580,11 лв. Разликата от 612 420,04 лв. си поделила поравно групата на Каракачанов и Юлиян Димов.

След като схемата била неприлично добре „смазана” с мазния подкуп, заработила цялата военна машина – автобусите били приети след съответните устни заповеди, въпреки единодушното мнение на комисията, че са под всякаква критика, въпреки доказано превъртените километражи и въпреки липсата на технически прегледи…

Както се казва: пито – платено.

Да му мислят войниците, дето ще се возят в автобусите с милионни километри пробег. Но България е свикнала на трагедии – покрай Околовръстното в София места за паметници на изгорели при ПТП военни има колкото искаш….