„Клипът, заснет в Съдебната палата клони към извращение“, заяви министърът на културата

В СУ „Св. Св. Климент Охридски“ има някакъв рецидив, защото имаме идентични проблеми в Балчик, в Трявна – на немарливо, некоректно отношение към сгради, които са паметници на културата.

Това коментира в ефира на Нова ТВ културният министър Боил Банов.

„В Университета има някакъв рецидив. Някой, който се занимава със собственостите на СУ, много сериозно подвежда ръководството. Имаме проблеми с тях заради Царския дворец в Балчик. Водим дела за една къща в Трявна, която съсипаха. Това е един рецидив на немарливо и некоректно държание. Има неразбиране“, обясни Банов.

„Сигналът ми го подаде моята съпруга, тя видя в социалните мрежи снимка на хора, които правят ремонт на фасадата. Такава дейности има един единствен ред – съгласуване с Министерство на културата“.

Законът ясно е казал, че каквато и дейност да се извършваш със сграда на културата, се внасят проекти, за да се съхрани тя като архитектура и визия. Глобите за подобни нарушения са между 3-5 хиляди. Университетът ще бъде глобен според закона, но има хора, които очевидно се чувстват над законите, допълни Банов.

На въпрос как ще коментира клипа, сниман в Съдебната палата и разбуни духовете не само на гражданите, но и на магистратите, Банов бе лаконичен: Собственикът на сградата е допуснал актьорите да правят този скандален клип. В случая в Съдебната палата са се случили неща, които клонят към извращения. Санкцията трябва да бъде огромна.

„Бедите върху духа са нещо ужасно, което много трудно се възстановява“, категоричен е Банов.

Той каза, че въпросът за отварянето на театрите ще дадат специалистите. „Не знам кога и аз питам. Питам докторите. Виждате, в Европа не виждаме тенденция да се преборваме с болестта“, коментира още министърът.