Откровено признание направи бившата депутатка от ГЕРБ Джема Грозданова, която „пристана” на републиканците на Цветан Цветанов. Тя заяви, че е напуснала партията майка, защото: „нямахме силата да ратифицираме споразумението с Канада, т.н. СЕТА, и Истанбулската конвенция, не се присъединихме към пакта за миграция” – край на цитата

Напомняме на забравилите, че най-мощният глас срещу тези вредни за България политики бе на БСП, която от самото начало отказа безпринципна колаборация и властови облаги от ГЕРБ. Позицията на социалистите бе подкрепена от широк кръг политически партии и организации – леви, десни, патриотични, от синдикати и бизнес, от Българската православна църква  и Мюфтийството.

Това са само три от казусите, по които БСП беше категорична опозиция и реален коректив на вредните за страната  решения в последните четири години. БСП бе и най-яркият защитник на парламентаризма, като се противопостави на диктата на мнозинството и грубото поведение на председателя на НС Димитър Главчев, който беше отстранен заради това. Социалистите предизвикаха дебати и вотове на недоверие за корупцията, екологията и здравеопазването. Системно и последователно разкриваха тежките провали и престъпленията на властта и нейното задкулисие.

Можем само да съжаляваме, че Националният съвет на БСП не подкрепи инициативата на Корнелия Нинова за национална подписка за оставка на Кабинета „Борисов 3” през юни. Ако подписката бе стартирала, до началото на протестите през лятото щяха да бъдат събрани стотици хиляди подписи, а БСП щеше бъде естественият авангард на недоволството на българите, излезли на улиците в България и по света.

Днес социалистите са най-яркият и искрен защитник на българската Конституция, която Борисов се опита да превърне в разменна монета за печелене на време.

БСП не беше креслива опозиция, както ни внушават послушните и присъдружни на властта медии. Това е партията с ясна визия за промяна на порочния модел на управление и предлагаща реални реформи в здравната, образователната и социалнте системи на България. Няма друга партия с подобна програма, търсеща национален диалог и дебат за бъдещото управление.

През последните години БСП премина през тежки изпитания, а най-близкото е прекият избор за председател. Макар, че се проведе за първи път в 130-годишната история на партията, той мобилизира партийните членове и доказа жизнеността на социалистическата идея и силата на пряката демокрация. След прекия избор на Корнелия Нинова за председател на БСП идва времето, в което на своя юбилеен Петдесети конгрес социалистите трябва да покажат единство и консолидация, да изработят ясни политики и да изберат в партийните органи подготвени и идейни хора, носители на социалистическата нравственост.

Защото мисията на БСП днес е Промяната за България – преодоляване на мафиотско-мутренското управление и възраждане на социалната държава!

Проф. Светлана Шаренкова