Руският опозиционер Алексей Навални обяви днес, че ще отпътува от Германия обратно за Русия на 17 януари, предаде Ройтерс.

Навални, водещ критик на президента Владимир Путин, бе откаран в Германия през август за лечение, след като припадна в самолет. Впоследствие Берлин обяви, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Руските власти отричат да имат нещо общо с инцидента.

Навални заяви, че вероятно вече е възстановил здравето си и че е време да се завърне в Русия, въпреки заплахата от съдебно преследване в родината си.

В края на декември м.г. руските власти образуваха ново наказателно дело срещу Алексей Навални – този път за измама в особено големи размери.

Според Следствения комитет са събрани достатъчно данни срещу Навални и негови приближени. Разследването е за средства в размер на 588 милиона рубли, събрани като дарения от физически лица за неправителствени организации, сред които неговите фондации Фонд за борба с корупцията, Фонд за подкрепа на медиите, Фонд за защита правата на човека.

Парите били предназначени за целите на тези фондации, но Навални, като техен фактически ръководител, използвал повече от 356 милиона рубли (над 3,9 млн. евро – б.р.) за лични цели, в това число за придобиване на лично имущество, материални ценности и разплащане на разходи, включително и за почивка в чужбина.

Източник:dir.bg