Германският здравен министър Йенс Шпан отново отхвърли идеята за задължително ваксиниране срещу коронавируса преди днешното си изслушване в германския парламент, предаде ДПА.

Очаква се Шпан да информира народните представители за начина, по който се развива борбата на Германия срещу коронавируса.

„Няма да има задължително ваксиниране“ срещу коронавируса, заяви Шпан пред радио „Дойчландфунк“ и добави, че правителството по-скоро е фокусирано върху провеждането на информационни кампании, които да засилят доверието във ваксините.

Един от най-видните политици на Германия, регионалният премиер на Бавария Маркус Зьодер, предложи вчера ваксинирането на персонала на домовете за социални грижи да стане задължително. Въпросът трябва да бъде разгледан от Германския етичен съвет, който е независим орган, заяви Зьодер пред телевизия ZDF.

Здравният министър Шпан заяви, че работата на персонала в социалните домове е една от най-трудните в сегашната здравна криза и към служителите следва да бъде проявено необходимото уважение. „Мисля също така, че трябва да разговаряме с тях за ваксинирането“, каза Шпан.

Германия регистрира днес 19 600 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на института за инфекциозни заболявания „Роберт Кох“. Общият брой на заразените с вируса в Германия вече е 1 953 426. През последното денонощие в Германия бяха регистрирани 1060 нови смъртни случая, свързани с коронавируса. Общият брой на починалите е 42 637.

Източник: БТА