„Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г.“, пишат от асоциациите на заведенията

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне. Това се посочва в позиция, публикувана на Фейсбук страницата на Сдружение на заведенията в България.

В позицията се посочва, че исканията за отваряне на заведенията на 1 февруари са категорични. От написаното стана ясно, че протестът на представители на засегнатите бизнеси ще се състои на 27 януари от 12.00 часа.

Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша“, пишат от асоциациите на заведенията.

„Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет“, се посочва още в позицията на БАЗ и СЗБ.

Ще отворим от 1-ви февруари със или без позволение“, обяви днес Ричард Алибегов, председател на БАЗ, след като по-рано сутринта пред бТВ той заяви, че на този етап ресторантьорите се отказват от тази идея. Тогава той дори разясни, че ресторантьорите се опасяват, че ако самоволно отворят заведенията и броят на заразените се увеличи, ще бъдат посочени като виновници от здравния министър, който се е „заял с тях“.

БАЗ заедно със Сдружението на заведенията в България (СЗБ) поискаха тези дни оставката на здравния министър, защото водел война с тях. „На този министър, който три пъти ни излъга за датата, нямаме абсолютно никакво доверие. За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват – в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, коментира Алибегов. И подчерта: Категорично ще отварим заведенията на 1 февруари, независимо че това към момента не е позволено. Не се предвижда нова среща със здравния министър Костадин Ангелов, а с протеста ще призовем властта да отвори бранша от началото на другия месец“.

БАЗ и СЗБ организират в сряда, 27 януари, протест, наречен „Марш на свободата“, пред сградата на Министерския съвет.

На него ресторантьорите ще издигнат и икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят. „Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов.

Според БАЗ около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като с всеки изминал месец този процент се увеличава.

„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за запазване на персонала. Вече осми месец чакаме компенсации за фирмите. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Алибегов. „Наясно сме, че дори да ни отворят с 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, посочи още той.