Разследване на журналиста Димитър Байрактаров и гражданската инициатива “От упор в действие” даде първите резултати. Днес Димитър Байрактаров е получил писмо от НСИ, в което изрично се подчертава, че то има характер на официален отговор на институцията.

От НСИ благодарят на журналиста и заявяват,че  окончателните данни за умрелите граждани в България ще бъдат налични чак в средата на април 2021 г.. От НСИ отказват да застанат пред камерата на журналиста и не отговарят на въпросите- кой носи отговорност за достоверността на информацията за броя на починалите и от къде е получена тя? От НСИ уверяват, че ще коригират точка 2 под таблицата като в текста няма да фигурират вече чужденците починали в чужбина. Потърсихме за коментар журналиста и той отговори следното:

  • Целта на това разследване, което все още не е приключило, е да осигурим на обществото вярна и достоверна информация, а нейния източник да е ясен. Моето семейство е подложено на жесток психически тормоз от страна на НАП заради тези разследвания и както разбрах днес, този тормоз е абсолютно съзнателен. НАП противозаконно е прекратил здравноосигурителните права на съпругата ми, въпреки, че знаят, че тя е изряден платец и въпреки, че са установили този факт с проверка преди няколко месеца. От НАП знаят, че разполагаме с всички документи, доказващи правотата на съпругата ми, но въпреки всичко беззаконието продължава, като в момента животът и здравето на съпругата ми са поставени под сериозна заплаха, заради действията на НАП.
    Това сподели журналиста Димитър Байрактаров за otupor.com.