В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по същество кардинално променят управлението и финансирането на т. нар. обществени медии БНТ и БНР, за които всички ние плащаме. И това се прави извънредно, спешно и на парче!?

Сякаш сме в ситуация на война или на природен катаклизъм. Да, ама не! Най-вече намирисва на Голям Страх! Страх, че Борисов и ГЕРБ ще загубят властта, а когато увеличат мандатите на сегашните генерални директори на обществените медии от три на пет години – ще остане някаква надеждица за безплатна медийна пропаганда на проваленото управление на Борисов и неговата клика.

Предложените промени са направо безсрамни – защото няма да има нов избор на генерални директори, които да започнат „на чисто”, а на сегашните се подаряват още 2 или 5 години държавен управленски „бонус”!? Предлага се подмяна и на Управителните съвети с едничката цел да бъдат назначени „удобни” за ГЕРБ тв и радио началници. И това се случва в последните седмици на Бойковото правителство, в условията на последно място на България по свобода на словото в ЕС.

Всичко е до болка ясно – Борисов е разпоредил промени в медийния закон, защото е в паника, че ще загуби изборите от БСП! След повече от 200 дни на всенародни протести срещу корумпираното му управление, след масовото недоволство от мизерията, бедността и неравенството, след рекорден срив в личния му рейтинг той и ГЕРБ искат да си купят медиен комфорт с нашите пари.

България днес е изправена пред много по-важни проблеми, свързани със здравната, социалната и моралната криза… Парламентът и правителството също са с необратимо сринат рейтинг. Кой дава правото на кликата на Борисов зад гърба на обществото и журналистите да прокарват решения, които се нуждаят от широк обществен и професионален дебат? ГЕРБ кадруват като за последно – осигуряват си топли местенца в неясното следизборно бъдеще, гарантират партийния си интерес и овладяват ключови регулаторни органи, държавни дружества, обществени поръчки, а сега и обществените медии.

Предстоят избори, които ще се проведат в екстремална среда заради COVID-19. Политическите мероприятия и срещи ще са сведени до минимум, а дебатът между партиите и техните политики ще се провежда главно в медиите и социалните мрежи. Така не е било никога от началото на прехода! А след подобни промени в БНТ и БНР за каква журналистическа етика и безпристрастност или за медиен политически баланс можем да говорим!?

Някога тъмносиният шеф на БНТ Асен Агов се изпусна и рече: „Телевизията върви след победителите”. Нима за 30 години нищо не се е променило!? По-скоро промяната е към по-зле – България е на срамното 111-о място по свобода на словото (при влизането в ЕС бяхме на 35-о). По този показател сме след Панама, Габон и Мозамбик и сме мъничко преди Афганистан и Конго…

При управлението на ГЕРБ различното мнение системно беше мачкано с цензура и автоцензура, страх, полицейщина, подслушване и оклеветяване в проправителствените и платените жълти медии. Борисов нарича журналистите „мисирки” или „тулупи”, когато не са му удобни.

Докога ще търпим това? Време е за промяна на този порочен мафиотско-мутренски модел. От нас зависи! Да го направим заедно на 4 април!

Проф. Светлана Шаренкова,

председател на Съвета по култура и медии към НС на БСП