Хората на Гергов и ГЕРБ заедно срещу социалистите в града под тепетата

Георги Гергов и хората около него са твърдо решени да саботират предизборната кампания на БСП в Пловдив и да бойкотират водача на листата Корнелия Нинова. След като изгуби битката за овладяване на партийното ръководство, а по-късно и беше изключен от БСП, пловдивският олигарх и неговия кръг (служители и приближени на различни „хранилки“) в местната партийна структура са решили да „изгорят“ всичко след себе си. Целта е да не се допусне добро представяне на левицата в Града под тепетата.

Въпреки че в пловдивската организация на БСП върви процес на консолидация след отстраняването на Гергов, има подмладяване и привличане на качествени хора, местната структура се оказва лице в лице с наследството от дългогодишното му ръководство. Оказва се, че сметките на градския съвет на БСП са празни, няма пари за заплати на техническите сътрудници и за покриване на месечните консумативи. Част от техниката и оборудването, включително всички компютри, е изнесено от местната партийна централа, в това число и голяма част от обзавеждането. Достъп и пароли за фейбсук страницата не се дава. Гергов и хората му оставят след себе си партийните клубове в изключително лошо материално-техническо състояние. Така на социалистите в Пловдив се налага да започнат предизборната си кампания буквално от нулата.

Но това не е всичко. Спънките са от всякакъв характер, включително некоректно попълнени данни на членове на РИК и СИК, което на практика пречи на нормалното участие на членове на БСП в изборните комисии. Постоянно се пишат декларации, протестни писма или публични атаки в разгара на кампанията. Изглежда, че по време на предизборната кампания кандидатите на левицата ще трябва да се борят на два фронта – с ГЕРБ и с Герговите хора.

Групата около Гергов не крие, че иска да повлияе на резултатите от изборите и демонстративно отказва участие в кампанията на Нинова. Припомняме, че петима председатели на районни организации на БСП в Пловдив се отказаха от участие в листата за предстоящите парламентарни избори. Тодор Стоилов, Йордан Василев, Костадин Беларев, Атанас Баташки и Добромира Тошева разпространиха декларация часове след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че застава начело в битката за Пловдив.

Гергов и хората му трудно могат да преглътнат факта, че предложението му за подреждане на пловдивската листа беше игнорирано. Националният съвет на БСП потвърди първите двама – водачът Корнелия Нинова и проф. Иво Христов, но подредените лично от Гергов негови протежета отпаднаха от листата. В нея бяха включени нови хора, с хъс за работа, без зависимости и обвързаности. Така, по думите на Нинова, на Пловдив беше даден шанс за ново политическо представителство. А решението си да застане начело на листата тя обясни с думите: „Лидерът е там, където е най-трудно“.

Според местните социалисти битката на олигарха срещу Нинова в Пловдив е обречена и приближените на Гергов само ускоряват същинския край на партийното му влияние. Те припомнят, че парламентарните избори не се решават нито в пловдивския общински съвет, нито в Градския съвет на БСП, където хората му все още имат някакво отиващо си надмощие. Митът за влиянието на Гергов и привържениците му веднъж вече рухна на изборите за председател на партията, когато Нинова категорично спечели в града с 80:20 процента. Тогава пловдивският бизнесмен направи всичко по силите си, само и само избирателите да не излязат да гласуват.

Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията на 7 януари т.г., след като той свика Областен съвет в разрез с устава и за областен председател беше избран удобен на Гергов кандидат. Впоследствие Контролната комисия отмени този избор. Мотивите на Изпълнителното бюро на БСП да поиска изключването на Гергов бяха, че той грубо е нарушавал уставни норми, които касаят задълженията на партийните членове, уронвал е престижа на партията, не е работил за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име.

Още през 2017 г., по време на ЦУМгейт, Нинова определи пловдивския бизнесмен като част от задкулисието и той беше изгонен от Изпълнителното бюро. Лидерът на БСП неведнъж е атакувала Гергов, обвинявайки го в прекалена близост с ГЕРБ, вкючително заради скандала с „дупката“, която община Варна откупи от него за 43 млн. лева.

След изключването на Гергов пловдивски социалисти допуснаха, че ще има нови атаки срещу Нинова в мутренския стил от 90-те години. Самата тя заяви, че когато една партия иска да управлява и да има ред и еднакви правила за всички, трябва да има сили да започне от себе си. „Ще има ред, устави и правила за всички – еднакви, независимо кой как се казва“, коментира Нинова изключването на Гергов и определи скандалите в БСП като спорове за политическата посока на партията.

Свилен Иванов, член на БСП