Всекидневната консумация на плодове и зеленчуци е от съществено значение за предотвратяване на появата на незаразни болести и те са основните компоненти на здравословното и балансирано хранене. Според Световната здравна организация (СЗО) пренебрегването на тези храни е свързано с по-голямо предразположение към определени заболявания, като на сърдечно-съдовата система, затова СЗО препоръчва прием на поне 400 грама плодове и зеленчуци на ден, пише Дарик.

Група изследователи от Харвардския университет (САЩ) наскоро публикува изследване в Circulation, списанието на Американската сърдечна асоциация, което показва, че приемът на пет плода и зеленчука на ден е свързан с по-ниска смъртност.

За да проведат това проучване, учените са анализирали резултатите от около 66 000 жени и 42 000 мъже в последващо проучване от 1984 до 2014 г., които не са имали сърдечно-съдови заболявания, рак или диабет в началото на изследването.

Освен това учените проучиха и данните за приема на плодове и зеленчуци на почти два милиона възрастни в световен мащаб, за да намерят модели между диетата и дълголетието.

Три порции от зеленолистни зеленчуци на ден препоръчват експертите.

Получените резултати показват, че има по-малък риск от смъртност, ако се консумират три зеленчукови и две плодови порции дневно. Над това количество рискът от заболявания не беше намален допълнително и не носи допълнителни ползи. Това са констатации, които подкрепят настоящите диетични препоръки от здравните власти.

В сравнение с хората, които ядат само две порции плодове и зеленчуци на ден, при тези с по 5 порции рискът от смърт е с 13% по-нисък. Тези хора са с 12% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, 10% по-нисък от рак и 35% по-нисък от респираторни заболявания.

Според резултатите от проучването зелените листни зеленчуци като маруля, спанак или зеле са тези, които имат най-много предимства в сравнение с други. По същия начин плодовете и зеленчуците, богати на бета-каротин и витамин С, като цитрусови плодове, боровинки или моркови, също са най-препоръчителни.