Политически и икономически ядрен взрив след санкциите на САЩ очаква Пламен Киров

Санкциите на САЩ ще имат последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически. За това предупреди пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Той заяви, че допълването на „черния списък“ след санкциите на САЩ е легитимна цел на служебното правителство, но от правна гледна точка има много въпросителни.

По негови думи първото противоречие е добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хората, санкционирани по закона „Магнитски“.

Проф. Киров напомня, че робството е отменено още през 1879 г. в Търновската конституция и едно физическо лице нямам как да бъде притежавано от друго юридическо лице.

Оказва се и че понятието „свързани лица“ има различно тълкувание в няколко различни български закона и не е ясно точно по кой закон се определят тези свързани с корупционните фактори лица.

„Освен това има степени на свързване, но кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание“, подчерта експертът.

Той посочи, че след изборите на 11 юли в Народното събрание трябва да бъде внесен законопроект, който предоставя нужната рамка за справяне с последиците след санкциите от САЩ.

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Източник: news.bg