Националната агенция за приходите събра над 4 млн. лева просрочени задължения само за 7 дни, като десетки длъжници са поели ангажимент за внасяне на още над 9 млн. лв. за данъци и осигурителни вноски през следващите 2 седмици, съобщиха от НАП.

Това се дължи на ангажирането на териториалните директори на НАП и организирането на спешни срещи с най-големите длъжници, което доведе до бързи резултати при събирането на публични дългове, разясняват от приходната агенция.

Териториалните директори са разговаряли лично с 95 лица в рамките само на седем дни, като в партньорски дух са обсъдени възможностите за плащане, включително на части. Близо 50 на сто от длъжниците са направили плащане непосредствено след срещата. Част от лицата са поели ангажимент до края на юни 2021 година да погасят задължения на обща стойност над 9 млн. лева, а други – че ще заплатят дълговете си в рамките на годината.

Срещите с лица със закъснели плащания към бюджета продължават.

Припомняме, че в сряда стана ясно, че ръководството на „ВиК“ – Перник се е договорило с НАП, че ще превежда 35 процента от всеки постъпил приход в предприятието на хазната.

НАП запорира сметките на „ВиК“ заради непогасени задължения в размер на 3 млн. лева. Те са натрупани от невнасяни осигуровки и ДДС от 2018 г. досега.

Източник: Dir.bg