Над 38,74 милиона дози коронавирусни ваксини са поставени в Турция, откакто страната започна кампания за масова ваксинация в средата на януари.

Повече от 24,59 милиона души са получили първите си дози, докато над 14,14 милиона вече са напълно ваксинирани, показва статистиката на турското здравно министерство. В страната се използват ваксини Sinovac и Pfizer-BioNTech. Сключена е и сделка с Русия за внос на ваксината Sputnik V и се очаква ваксини да бъдат произведени на местно ниво по-късно тази година.

„Следващата седмица ще ваксинираме доброволци с ваксина срещу COVID-19, разработена в Турция,“ каза здравният министър Фахретин Коджа на пресконференция, предаде БГНЕС, цитирайки „Дейли Сабах“. Поставянето на над 39 милиона дози ваксини за по-малко от шест месеца не е малък подвиг за държава с повече от 83 милиона души население.

Този месец в страната трябва да пристигнат още ваксини на Pfizer-BioNTech. Властите се стремят да насърчават ваксинацията сред по-широките маси и обмислят въвеждане на ограничения за тези, които не се ваксинират. Коджа съобщи за 5 904 нови случая на коронавирус, включително 509 хоспитализирани в цялата страна през последните 24 часа.

Общият брой на случаите в Турция сега надхвърля 5,35 милиона, докато броят на загиналите в цялата страна достигна 49 012 с 62 нови смъртни случая за последното денонощие. Последните данни показват, че броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения е 860.

Източник: Fakti.bg