„Демократична България“ ще решава днес дали да подкрепи кабинет на „Има такъв народ“ (ИТН). Още след първите консултации настъпи разрив между двете формации и разговорът за бъдещото управление мина под знака на лични нападки и обвинения. Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов дори отказа да участва в една от срещите.

Изключително напрегнато премина вчерашния политически ден след участието на Петър Илиев в сутрешния блок на Nova. „БСП за България“ изтъкна, че поведението му е било притеснително и ще бъде по-добре ИТН да го оттеглят. Социалистите все пак остават на позиция, че правителство трябва да има и трябва да се положат всички усилия за това. Илиев е предложен за министър на вътрешните работи.

Очаква се БСП също да се събере днес на пленум, за да вземе окончателното си решение.

Още в началото от БСП настояваха за документ, който да отразява общите приоритети.

От ИТН обаче остават категорични, че никакви споразумения няма да има. Тяхната позиция е непроменлива за правителство на малцинството и кабинет, изцяло предложен от партията на Слави Трифонов.

От „Изправи се БГ! Ние идваме“ също реагира остро на участието на Петър Илиев. От партията на Мая Манолова от началото не одобряват тази кандидатура. В първия проектокабинет Илиев бе предложен за правосъден министър. ИБГНИ отказва подкрепа за ИТН с така представения състав на кабинет.

Междувременно през вчерашния ден Слави Трифонов публикува два поста във фейсбук, с които споделя своето виждане за трудните преговори.

Източник: Факти