Най-богатият 1% от българите притежава 55 пъти по-високи доходи спрямо това, което получава половината от населението у нас.

Данните цитира пред БНР директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов.

„Благосъстоянието на богатите у нас нараства, но това вреди на благосъстоянието на останалите. Това е ключовият момент, който трябва да се обсъжда“, коментира той.

По думите му за последните 20 години капитали и ресурси се концентрират в ръцете на все по-малко хора. Според икономическия експерт голяма поляризация на доходите води до социален сепаратизъм – богатите разбират, че не им е изгодно да участват в социалните системи и предпочитат частните, които им дават по-добро качество на услугите според съответното заплащане.

„Средният годишен доход за 2020 година на 50% от най-бедните българи е 5787 лева, което е около 500 лв. на месец. Годишният доход на 1% най-богати българи е 320 000 лева, или по 26 000 лева на месец“, посочи той.

Според експерта, за да има смекчаване на неравенствата, трябва да се въведе необлагаем минимум за хората с ниски доходи, да се засили ролята на работниците в управлението на компаниите, да бъдат стимулирани малкият и средният бизнес да използват повече финансови инструменти.