Откраднатата от „приватизатора” Красимир Дачев фабрика „Свилоза” е обречена на бавна смърт, защото няма инвеститор, който да загроби пари в криминален бизнес, показа разследване на Narod.bg.

В серия разкрития показахме истинското лице на слугата на Исмет Шабан – Стария Фатик, който отчаяно се опитва да изчисти имиджа си до „крупен бизнесмен”, вместо приватизатор с престъпен нрав, какъвто е.

Въпреки платените тв участия за лустро в очите на зрителя, колосалният грабеж на 100 милиона долара, колкото струват 80% от „Свилоза”, тегне като Дамоклиев меч над белокосия схемаджия, от което обаче страдат работниците във фабриката за целулоза.

От 2009 г. досега заводът се люшка в неизвестното – ту работи, ту спира поради „липса на суровини”, както твърди ръководството, поставено от Красимир Дачев.

Последно на 16.06.2022 г. Narod.bg представи информация за поредното спиране на „Свилоза“ от крадеца на предприятия, израснал в кариерата с чадър от ДС.

Бегла проверка показа, че от 2009 г. досега най-голямото предприятие за преработка на целулоза на Балканите „Свилоза“ – Свищов прекъсва работа по няколко пъти всяка година:

https://svishtov-info.net/himicheskiyat-kombinat-sviloza-v-svishtov-spira-rabota-19184.html

https://actualnosvishtov-com.translate.goog/sviloza-spira-rabota-zaradi-lipsa-na-surovina/?_x_tr_sl=bg&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=sc

https://dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/sviloza-spira-rabota-zaradi-finansovata-kriza-327186

Милиционерският син Дачев, маскиран като „предприемач”, пробутва различни обяснения като „кризата 2008-2009” и „затваряне за планови ремонти”, но най-честото оправдание е „липса на суровина“.

Всички тези обяснения обаче са прах в очите на публиката, категоричен е източник на Narod.bg от самия завод. Истината е съвсем друга, но на слугата на Фатик не му стиска да я каже.

И как ли ще му стиска, като причината е в това, че през 2008 г. Дачев открадна акциите от законния собственик на „Свилоза“ на стойност 100 милиона щатски долара и си ги прибра в джоба без да плати и стотинка, което ще бъде изпратено на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и други европейски независими органи за проверка и повдигане на обвинения, след като българската прокуратура продължава да дреме в несвяст за престъпленията.

Европейската банка за възстановяване и развитие“ отряза криминалния приватизатор

Криминалните номера на Дачев не минават без последствия. В отговор на колосалната измама Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Нордик инвестмънт банк (НИБ) – банките кредитори на „Свилоза“, които подготвяха модернизацията и превръщането ѝ в модерно предприятие от европейски вид, отказаха да работят със сенчестия приватизатор Красимир Дачев и напуснаха проекта „Свилоза“.

„Нордик инвестмънт банк“ с централа в Хелзинки, Финландия, избяга с 200 от схемата на ДС бизнесмена

Оттогава, още през 2008 г., „Свилоза“ се сбогува с модернизацията и европейското си бъдеще, изразяващо се в производство на крайни продукти с висока добавена стойност. Вместо това заводът крета на принципа „една крачка напред, две назад“, произвеждайки суровина от суровина.

Резултат от наглата кражба в особено големи размери е и обявяването на Красимир Дачев за персона нон грата в международната банкерска общност, а както призна и неговият близък съратник Михаил Колчев: „Докато крадецът е в „Свилоза“, няма инвеститор, който да е луд да инвестира и една стотинка в завода”.

Печалният извод е, че „Свилоза“ ще продължава да кара на ръчно управление и бавно да умира, докато е собственост, придобита с очевадни престъпления, на пенсионирания провален бизнесмен Красимир Дачев, който тепърва дава обяснения пред компетентните органи  не само защо „Свилоза“ не работи, а и за всичките си далавери, осветлени от Narod.bg.