Австрия ще подкрепи кандидатурата на Хърватия за присъединяването ѝ към Шенгенската зона, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер при посещението си в Загреб, след като вътрешният министър на Австрия по-рано се противопостави на разширяване на зоната на ЕС за свободно движение и предизвика опасения, че Виена може да блокира присъединяването на Хърватия на 1 януари 2023 г., предаде Хина.

Хърватия иска да се присъедини към Шенгенската зона заедно с България и Румъния, напомня агенцията.

Ще има индивидуално гласуване за всяка от страните и само България и Румъния могат да се опасяват от австрийско вето, заяви Нехамер на пресконференция след срещата си с хърватския премиер Андрей Пленкович.

„Ние ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния“, посочи австрийският канцлер.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер предизвика голямо безпокойство в Хърватия, след като изрази противопоставянето си на включването на Хърватия, Румъния и България в Шенген, отбелязва Хина. Той каза, че увеличаването на броя на търсещите убежище в Австрия показва, че Шенгенската зона не функционира. Карнер също отбеляза, че Австрия е регистрирала около 100 000 мигранти, от които 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една страна членка на ЕС.

Нехамер каза, че неговият министър е искал да сигнализира, че „Шенген очевидно не функционира и са необходими нови мерки“.

Хърватия е изпълнила всичките си задължения, защото ние можем да видим откъде идват нелегалните мигранти и виждаме, че Румъния и България имат проблем със защитата на границите си, заяви той.

„Шенген има смисъл, ако външните граници на ЕС са толкова добре защитени, че да нямаме проблеми вътре в Шенген“, подчерта австрийският канцлер.

Пленкович  посочи, че като членка на Шенген Хърватия ще бъде „част от решението на проблема, а не част от проблема“.

Той добави, че Загреб е наясно с опасенията и трудностите, пред които Австрия е изправена във връзка с нелегалната миграция, и че неговото правителство иска да обясни допълнително на всяка страна членка какво е направила Хърватия за защита на външната граница на ЕС.