Германският национален отбор по футбол трябва да напусне световното първенство в Катар. Това призова най-тиражният вестник във федералната република – „Билд“.

Часове преди откриващия мач на Бундестима от група Е на Мондиал `22 срещу Япония днес изданието написа, че това е „единственият правилен подход срещу глупостите на ФИФА“. Причина за острата позиция на медията е издадената забрана от световната централа капитаните на седем от участниците да носят лента One Love в подкрепа на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Според „Билд“ решението на германския футболен съюз (DFB) да се примири с нареждането на ФИФА е срамно и недопустимо.

„Срамуваме се от вас! Страната ни дължи много специални моменти на националния отбор. От Чудото в Берн през 1954 г., титлата, спечелена за обединението през 1990 г., историческата победа със 7:1 срещу Бразилия през 2014 г. Но в историята 21 ноември 2022 г. ще бъде запомнен като ден на срам. Денят, в който DFB и Бундестимът загубиха доверие“, пише изданието. И добавя:

„ФИФА заплаши със санкции, ако Мануел Нойер носи лентата One Love срещу Япония. Разбира се, това поведение на ФИФА е скандално, но трябва да им се каже: „Е, какво? Покажете на Нойер жълт картон и червен, ако искате, отстранете го, вземете ни точките, пратете ни у дома…“ Единствената правилна реакция към ФИФА е да им покажем характер – да напуснем световното първенство!“

Освен Германия още шест страни имаха намерение да демонстрират подкрепата си към LGBTQ+ общността с въпросните ленти – Англия, Уелс, Белгия, Дания, Нидерландия и Швейцария. Всички те бяха разубедени след заплахите на ФИФА, а специално белгийският тим понесе и допълнителни ограничения за екипировката.

От Германския футболен съюз вече обявиха, че планират да заведат дело по казуса в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейцария). От централата в Берлин вече са се свързали с адвокати, които да проучат възможността за съдебен иск срещу ФИФА.

Целта е делото да блокира превантивно намерението на световната централа да налага санкции заради кампанията One Love и евентуално Мануел Нойер да използва лентата в следващите мачове на Германия на мондиала в Катар. Ако CAS приеме жалбата на германците, делото ще се разглежда чак след края на световното първенство.

„ФИФА ни забрани да показваме символа на различието и на човешките права. Освен това ни заплаши с големи спортни наказания, но не уточни точно какви са. Проверяваме дали поведението на организацията е според правилата. Не искаме нашият капитан Мануел Нойер да пострада заради носенето на лентата, но не можем да приемем обвинения, че сме се поддали на натиска на ФИФА. На практика това е демонстрация на сила. Ясна заплаха, която ще приемем сериозно“, заявиха от DFB.

В знак на протест срещу забраната на ленатта, преди мача си с Япония, германските национали позираха за снимка със запушени усти

Мъка на терена

За капак участието на Германия на шампионата в Катар започна по изключително разочароващ начин за цялата нация и всички фенове на тима по света. „Маншафтът“ отстъпи сензационно пред състава на Япония с 1:2, след като четвърт час преди края имаше аванс в резултата на ст. „Халифа Интернешънъл“ в Ал Райян.

Германците поведоха с гол от дузпа на Илкай Гюндоган в 33-тата мин. и пропуснаха да решат двубоя още преди почивката. Като цяло селекцията на Ханзи Флик изигра много силно първо полувреме, но пропуски на Томас Мюлер и Джамал Мусиала и отменено попадение на Кай Хаверц заради засада лишиха отбора от по-голяма преднина.

И през втората част действията се развиваха предимно пред японската врата, като този път се стигна до два изстрела в гредите – на Серж Гнабри и Гюндоган, както и до нови пропилени шансове от Мусиала, Йошуа Кимих и Антонио Рюдигер.

Междувременно азиатците заиграха все по-уверено на контраатака и усилията им дадоха плод в 75-ата мин., когато Рицу Доан вкара с добавка след поредното спасяване с една ръка на перфектния до този момент Мануел Нойер. За капак в 83-тата мин. германският страж бе преодолян за втори път с шут от минимален удар след пробив на Такума Асано.

Отчаяните атаки на Бундестима до края на мача останаха безуспешни. Не помогна дори излизането напред на самия Нойер, който прекара последните три минути от добавеното време в противниковото наказателно поле.

За Германия това е второ поредно поражение на старта на световно първенство и общо трета загуба в четири изиграни мача на шампионата на планетата, откакто страната спечели четвъртата си титла в Бразилия през 2014 г. На Мондиал `18 в Русия шампионът отпадна в груповата фаза след една победа и две загуби.

Следващият двубой на германците на Мондиал `22 в Катар е дербито срещу Испания в неделя (27 ноември). Тази вечер „ла фурия роха“ излиза във втората среща от група Е срещу Коста Рика – от 18:00 ч. българско време.