Салвадорският президент Наиб Букеле обяви, че е разположил 10 000 служители на силите за сигурност в предградие на столицата Сан Салвадор, за което е известно, че е бастион на престъпни групировки, предаде Ройтерс.

Агенцията определя този ход като поредната ескалация във войната срещу свързаното с бандите насилие, която започна през март и според правозащитни групи е била помрачена от неоправдани задържания.

„Сояпанго е напълно обкръжено“, написа салвадорският президент в „Туитър“ вчера сутринта, визирайки предградието в източната част на столичния регион, за което е известно, че е крепост на престъпните групировки „Мара Салватруча“ и „Барио 18“. „Осем хиляди и петстотин военни и 1500 агенти обкръжиха (Сояпанго), а екипи от полицията и армията извеждат членовете на бандите, които все още са там, един по един“, добави Букеле.

Представители на правителството отказаха да коментират операцията.

На публикувани от властите снимки се виждат войници с тежко въоръжение, каски и бронежилетки във военни автомобили.

Общината е с население от около 300 000 души и досега беше смятана за недостъпна за правоприлагащите органи, отбелязва Ройтерс. Откакто даде ход на своя план за борба срещу бандите, салвадорският президент нареди да бъдат арестувани повече от 50 000 предполагаеми членове на престъпни групировки, които той описва като терористи и лишава от основни процесуални права. Целта е да бъде намален броят на убийствата в страната до по-малко от две на ден, след като десетки салвадорци бяха убити в рамките на един уикенд през март.