Руският президент Владимир Путин не е искрен, когато говори за мирни преговори сега, заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, цитирана от Ройтерс.

Третият човек в йерархията на Държавния департамент каза това след разговори в Киев с президента Володимир Зеленски и други високопоставени представители на украинските власти.

Виктория Нюланд посети Украйна в израз на подкрепа, в момент, когато Русия се опитва да унищожи енергийната инфраструктура на страната, отбелязва Ройтерс.

„Дипломацията очевидно е целта на всички, но трябва да имате (насреща) партньор“, който наистина иска да преговаря. „И е много ясно, независимо дали става въпрос за атаките по енергийната (инфраструктура), реториката на Кремъл или цялостното поведение, че (президентът на Русия Владимир) Путин не е искрен или готов за това“, каза Нюланд пред репортери.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да разговаря с Путин, ако руският му колега е заинтересован от прекратяване на войната в Украйна. Още на следващия ден обаче Кремъл на практика отхвърли тази възможност, като каза, че Западът първо трябва да признае руската анексия на четири украински области, отбелязва Ройтерс.

Руската реакция показа „колко несериозни са те“, каза по този повод Нюланд. Тя обвини Путин, че е извел войната „на ново равнище на варварство“, като я е вкарал „във всеки един украински дом, опитвайки се да изгаси осветлението и да спре водата“, в преследване на това, „което не може да постигне на бойното поле“.

Освен с президента Володимир Зеленски, Нюланд се срещна и с началника на неговата канцелария Андрий Ермак, който благодари на Съединените щати за помощта в размер на милиарди долари, която предоставиха на Украйна от началото на войната.

„Украинската победа, в която сме сигурни, ще бъде наша обща победа“, каза Зеленски на Нюланд.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира бързо на коментарите на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси.

„Не е работа на Нюланд да поучава света“, каза Захарова в „Телеграм“ и изтъкна, че Съединените щати и НАТО са унищожили много повече енергийни мрежи. Тя припомни атаките срещу Сърбия през 1999 г.

По данни на НАТО над 70 процента от територията на балканската страна е останала без ток, посочва Ройтерс.