Украинският министър на отбраната Олексий Резников категорично отхвърли разпространената в някои медии информация, че ведомството му е купувало продоволствия за армията на силно завишени цени, предаде ДПА. „Изглежда, че най-очевидната цел е опит да се подкопае доверието в министерството на отбраната в много важен момент“, написа той във Фейсбук. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще извърши кадрови промени в правителството и регионите, предаде Ройтерс.

Преди дни украинският вестник „Огледало на седмицата“ (Zn.Ua) публикува информация за цените на военни поръчки, която предизвика вълнение в Украйна, смятана за една от най-корумпираните страни в Европа. Тогава отговорните органи потвърдиха, че вече са започнали разследвания на покупки на стойност около 325,9 милиона долара. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, отбелязва ДПА.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников написа във Фейсбук че обвиненията не почиват на факти и обеща пълна прозрачност при разследването. Той обясни появилата се информация, че Украйна закупува храни за армията на завишени цени с техническа грешка при изписването на единични бройки и килограми.

„Всъщност това е често срещана техническа грешка, допускана от доставчика, който е искал да напише цената на яйцата в килограми, а не на брой“, посочи министърът.

Това според него обяснява трикратно по-високата цента на въпросния продукт в сравнение с тази в търговските вериги в Киев, допълни той.

До повишаване на цените водят и транспортните разходи, включващи и рисковете от доставки в близост до фронта, подчерта Резников.  По думите му предвидените средства за дневната дажба на един войник възлизат на малко под 3,7 долара.

Според него увеличението на разходите от миналата година възлиза на 21,5 процента, което е под официалното равнище на инфлацията от 26,6 процента.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че в рамките на следващото денонощие ще извърши кадрови промени сред служители на ръководни постове в правителството и регионите, предаде Ройтерс.

„Вече съм взел някои кадрови решения – някои още днес, а други ще взема утре, касаещи ръководители на различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в регионите и правоприлагащите органи“, каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент обеща по-рано вчера да се пребори с корупцията на всички нива в администрацията на фона на твърдения за вземане на подкупи и злоупотреби от украински чиновници.

„Вражеският обстрел и атаки продължават непрекъснато“, допълни още Зеленски в своето видеообръщение.

„Битката за Донбас обаче продължава, както и битката за Южна Украйна. Виждаме Русия да съсредоточава войските си, но знаем как да отговорим“, обобщи украинският президент.