Американец, който беше заснет с краката си върху бюрото в офиса на тогавашната председателка на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., беше осъден за множество престъпления, предаде Франс прес.

Съдебните заседатели признаха 62-годишния Ричард Барнет за виновен по осем обвинения, включително за възпрепятстване на официален процес, нарушаване на обществения ред, грабеж и навлизане в официална сграда с опасно оръжие (бастун, снабден с електрошок).

На 6 януари 2021 г. той нахлу, заедно със стотици други поддръжници на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, в сградата на Конгреса, след като конгресмените утвърдиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

Мъжът беше заснет от АФП в кабинета на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси с крака върху бюрото ѝ. Снимката обиколи света и позволи на полицията да го арестува бързо.

Според обвинителния акт мъжът, които е поддръжник на конспиративното движение „Кюанон“, е оставил съобщение, обиждащо Пелоси, и е откраднал плик, който тя е подписала.

По време на процеса той се държа предизвикателно, твърдейки, че е бил „избутан вътре“ в Капитолия от тълпата.

Присъдата му ще бъде произнесена през май. Междувременно той остава под домашен арест с електронна гривна.

За две години разследване на щурма на Капитолия са арестувани над 950 участници в тази атака, а близо 200 са осъдени на затвор, посочва АФП.