Канада винаги е смятала Крим за част от Украйна и ще продължи да подкрепя украинците в борбата им за възстановяване на териториалната цялост на държавата. Това заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

„В Деня на съпротивата на Украйна Канада потвърждава своя ангажимент към украинците и принципите, за които те се борят – демокрация, справедливост и свобода. Ще продължим да използваме всеки инструмент, с който разполагаме, за да подкрепим Украйна, толкова дълго, колкото е необходимо. Докато украинците продължават да се борят за земята, която им принадлежи по право, днес ние повтаряме, че Крим е и винаги ще бъде Украйна“, каза Трюдо.

Премиерът отбеляза, че Канада е предоставила над 5 милиарда долара помощ на Украйна, включително над 1 милиард долара военна помощ, от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

Припомняме, че ден по-рано съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан не пожела да каже дали администрацията на президента Джо Байдън би подкрепила Украйна, ако тя реши, че победата срещу Русия изисква връщането на Крим.

Съветникът отказа да отговаря на хипотетични въпроси и посочи прагматичната позиция – „украинците водят контранастъпление на изток и на юг, за което трябва да им дадем инструментите за тази борба. И ние го правим.“

На въпрос колко обаче ще продължи тази война, Съливан отговори: „Войната е непредсказуема.“

Държавният департамент на САЩ също потвърди, че „Крим е Украйна“ в изявление на говорителя Нед Прайс по повод деветгодишнината от окупацията на територията от Русия.

„Съединените щати не признават и никога няма да признаят анексирането на полуострова от страна на Русия“, заяви Прайс и „завземането на Крим от Русия през 2014 г. е явно нарушение на международното право и на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

На 26 февруари, в Украйна се отбелязва Ден на съпротивата срещу окупацията на Крим и Севастопол.

Президентът Володимир Зеленски отново обеща да върне „украинското знаме във всяко кътче на Украйна“ и припомни, че „руската агресия е започнала с Крим“ преди девет години.

Заместник-началникът на Службата за военно разузнаване Вадим Скибицки подчертава на днешния ден, че целта на Украйна е да освободи цялата си територия – включително черноморския полуостров Крим, който е анексиран от Русия от 2014 г.