Автор: Стивън Майерс, Newsweek. Майерс е бивш член на Консултативния комитет по международна икономическа политика към Държавния департамент на САЩ и на Комитета за членство в националната сигурност. Следвайте „Гласове“ в Телеграм.

Откакто Русия започна инвазията си, САЩ допринесоха за ескалирането на конфликта в Украйна, като сплотиха общественото мнение у дома и на Запад с твърдението, че мотивите и намеренията на Русия са безпочвени, зли и дори геноцидни.

Това направи невъзможен честния разговор за историята, мотивите и неизбежните геополитически и икономически последици от конфликта. Вместо да се намесят пряко, както САЩ са правили в миналото, те предпочетоха да налеят масло в огъня под формата на повече финансиране, оръжия, оборудване и техническа подкрепа, без които Украйна щеше да бъде принудена да преговаря, може би дори да предотврати войната. Много блестящи, добре информирани дипломати и учени биеха тревога за дипломатическото високомерие на САЩ, но без резултат.

Днес, след една година война, последиците, предсказани от толкова много експерти, се проявяват. Стратегическата, промишлената, икономическата, политическата и военната ситуация в Украйна – и в Европа – се влошава значително. Дори и без „Северен поток“ Русия остава третият по големина доставчик на газ за европейския континент. Германия, както и останалата част от Европа, трябваше да плати 10 пъти по-висока цена от пазарната, за да увеличи резервите си. Но това не е достатъчно.

Европейците решиха да изключат природния газ от промишлеността си, което доведе до затваряне на огромен брой промишлени предприятия, включително в Германия. Това закриване на производства е свързано с всички съпътстващи го съкращения. Само производството на автомобили е намаляло с повече от 25 %. Германският електорат става все по-скептичен по отношение на подхода на Запада към войната. И това беше преди неотдавнашното оповестяване на това, което мнозина от нас казваха още от септември; че администрацията на Байдън е отговорна за саботажа на „Северен поток“.

Ако е знаел за това, Олаф Шолц, канцлерът на Германия, може да е виновен, че се е сговорил с президента Джо Байдън за извършването на нещо, което дори САЩ определят като голям терористичен акт. Унищожен е голям германски национален стратегически актив, притежаван съвместно с Русия, което нанася сериозни щети както на германската икономика, така и на икономиката на ЕС, засяга десетки милиони работни места, излага на риск живота на много хора и т.н., и т.н. Дълбоката рецесия изглежда неизбежна. Разкритието би трябвало да доведе до тежки последици най-малкото за германското правителство. Само онези, които вярват, че целта оправдава средствата, и са готови да загърбят всички морални съображения, могат да защитят това шокиращо действие.

В Украйна положението е отчайващо. Украинските тактически победи през последната година, колкото и похвални да са те, бяха постигнати на ужасна цена. От началото на войната са убити или ранени около 100 000 украински войници. С напредването на зимата Украйна продължава да разрушава инфраструктурата си. Една трета от украинското население вече е разселено.

След нападението над Кримския мост и последвалото изтегляне от Херсон Русия започна да нанася ракетни и безпилотни удари по украински инфраструктурни обекти с висока стойност, включително топлоелектрически централи, електропроводи и големи трансформатори. Една трета от електропреносната мрежа е прекъсната. Голяма част от щетите няма да могат да бъдат възстановени в скоро време. Неспособни да поддържат градовете си, украинците изпитват недостиг на гориво, особено на дизел, както и на вода и храна.

Зеленски може и да има грандиозни планове за пролетна офанзива, но тя вероятно ще дойде твърде късно. Например артилерийските снаряди, които Украйна получава от САЩ и Великобритания, са на изчерпване, докато Русия е в режим на производство на снаряди с пълна газ и има артилерийско предимство три към едно. Безкрайни рояци ракети и ирански безпилотни самолети продължават систематично да унищожават всичко, което е необходимо на хората в страната, за да живеят там. Спътниковите снимки показват истинската цена на тази война. През нощта Украйна е тъмна като Черно море.

През декември Байдън най-накрая сякаш насърчи Зеленски да помисли за преговори. Вместо това Зеленски поиска предварителни условия за преговори, които знаеше, че Путин никога няма да приеме. Това, което видяхме през последните няколко месеца, е фалшива ескалация със сделки за танкове Challenger от британците, заедно с преговори за изпращане на батареи Patriot, танкове M1 Abrams и F16 от САЩ. Малко вероятно е те някога да пристигнат. САЩ няма да поставят в Украйна оръжейни системи, които могат да се управляват само от американски персонал, ще бъдат незабавно атакувани при доставката им или могат да попаднат в ръцете на руснаците.

Предстоящата година на конфликт обещава да бъде много по-опустошителна за Украйна от това, което видяхме досега. Русия няма да се вслуша в съмнителни предложения за преговори, основани на искания, които пренебрегват проблемите, предизвикали войната на първо място. Единственият изход е уреждане с посредничество. Посредничеството предлага съвсем различен подход за постигане на дългосрочно трайно решение, отколкото е възможно при преговорите. То осигурява по-структуриран, цялостен път за разрешаване на конфликта, тъй като процесът се ръководи от обективна, неутрална трета страна.

Единствената страна, способна да посредничи в този конфликт, която би била потенциално приемлива за всички воюващи страни, е Израел. Израел разбира продължителните конфликти по-добре от всяка друга държава в света и е твърд преговарящ. Те няма да се откажат и да си тръгнат. Те ще продължат да преговарят. След като новоизбраната коалиция на Нетаняху е на власт, моментът не може да бъде по-добър за Израел да се заеме с този въпрос. Най-важното е, че те ще искат да го направят.

Някои резултати от медиацията може да са очевидни. Но на масата има много сложни въпроси, които трябва да бъдат формулирани, легитимирани и разрешени. Медиацията може да направи това. Процесът ще отнеме много месеци. Но може би най-важният резултат от него ще бъде началото на оздравителния процес, който е толкова важен за много, много хора от двете страни на конфликта, станали жертва на тази жестока и ненужна война. Моралът е в основата на това, което прави мира възможен. Украйна и Русия са съседи и винаги ще бъдат такива, и имат много общи неща. Време е да сложим край на тази трагедия.

Източник: Newsweek