Глобална украинска организация протестира срещу номинациите на Академията за кинематографично изкуство и наука за „Топ Гън: Маверик“ за няколко награди „Оскар“, включително за най-добър филм, като изразява опасения относно предполагаемите връзки на продукцията с руски олигарх, санкциониран от Украйна, предаде ДПА. 

Макар да признава „дългогодишната подкрепа за Украйна“ от страна на американската киноакадемия, Световният конгрес на украинците изпрати писмо до президента й Джанет Янг и управителния ѝ съвет. В него неправителствената организация ги моли изрично да отхвърлят филми, финансирани от „руски олигарси“ или други фигури с роля в „геноцидната война на Русия срещу Украйна“, както и да преразгледат допустимостта за участие в тазгодишните награди „Оскар“ на „Топ Гън: Маверик“ с Том Круз в главната роля.

Базираната в Торонто организация, учредена през 1967 г. и представляваща украинските общности по света, освен това поиска от американската киноакадемия да осъди „войната на Русия срещу Украйна и всякакви опити за влияние върху Холивуд и американското общество“ по време на предстоящата церемония по връчването на „Оскар“-ите.

Писмото идва два месеца след като в. „Лос Анджелис таймс“ съобщи за дело за нарушаване на договора, заведено от Брадли Фишър, бивш президент на компанията „Ню рипъблик пикчърс“. В иска се твърди, че базираният в Монако руски милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл важна роля във финансирането на „Топ Гън: Маверик“, продълженията на „Мисията невъзможна“ и редица други големи продукции на „Парамаунт пикчърс“ като „мълчалив партньор“ в „Ню рипъблик пикчърс“.

През 2020 г. базираната в Лос Анджелис „Ню рипъблик пикчърс“ подписва сделка за над 200 милиона долара с „Парамаунт пикчърс“ за финансиране на до една четвърт от бюджетите на 10 филма в замяна на дял от всички печалби или загуби от тях.

Риболовлев и негови представители не са открити за коментар.

„Световният конгрес на украинците изразява сериозната си загриженост относно влиянието на Русия върху холивудската филмова индустрия, по-конкретно във връзка с номинацията на „Топ Гън: Маверик“ за шест отличия на 95-ите награди „Оскар“, се казва в писмото на организацията, която призовава американската киноакадемия да разследва руското влияние в Холивуд.

Източник: БТА