Коалицията ПП-ДБ започва усилена работа за промяна на Конституцията. Това заявиха на брифинг представителите на втората политическа сила.

„Факт – днес джентълменското споразумение беше изпълнено и се радваме, че правната комисия ще започне работи. Едновременно с това последните дни ние сме изплашени до каква степен е превзета българската прокуратура и българската съдебна система. Ние осъзнаваме, че нито една подмяна на човек не решава истинския въпрос. Ето защо започваме усилена работа за смяна на Конституцията“, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

В началото на изявлението си той отбеляза, че вторият мандат е единственото решение за България да не отиде на шести избори, и отново каза, че от ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС.

„Считаме, че не може да има трайно решение на политическата криза, нито на големите задачи, които си поставя България, включително довършването на своята интеграция в структурите на ЕС, без да решим проблема с фундаменталните гаранции за законността в България“, подчерта от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов и очерта няколко идеи за реформи:

„Това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата, а не на моментния човек, който заема поста главен прокурор. Изисква амбициозна промяна в модела на прокуратурата. Така че ние започваме разговори с всички политически сили, в които искаме да тестваме наличието на конституционен консенсус около няколко едри идеи – преструктуриране на ВСС – да бъде разделена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да се въведе обществена квота, която да гарантира обществен контрол и в съдийската колегия да се гарантира стандарта за независимост в пълна степен. На второ място – да се преформатира на моделът на управление на прокуратурата и да се ограничат кадровите правомощия на главния прокурор. Всички онези форми на формално и неформално влияние, които стоят зад този тоталитарен, централизиран модел, който има в България, и позволяват превръщането на този квазиполитически играч, който виждаме в момента, което ѝ позволява дълго време да държи дела на трупчета, безотчетно, да ги пази за трудни моменти и те да се вадят като политическо оръжие, когато дойдат трудни моменти. Всичко това трябва да бъде прекратено. Прокуратурата трябва да бъде вкарана обратно в границите на законността. Обмисляме да има пряка конституционна жалба, преосмисляне на института на служебните правителства, за да сме сигурни, че само ще организират избори, а не квазипрезидентски режим, какъвто виждаме сега. Така това правителство не само ще реше моментната криза, а и ще реши дълбоките кризи“.

От своя страна Атанас Атанасов от ПП-ДБ коментира, че политическата криза е оголила много проблеми в страната и се е потвърдило, че законът не се прилага еднакво за всички.

„Голямата отговорност, която лежи върху върховния орган на държавна власт, а именно НС, да бъдат предприети такива промени в Конституцията на първо място и в законодателството, за да се получи синхрон между органите на съдебната власт и органите на изпълнителната власт за еднакво прилагане на закона“, обясни Атанасов.

Той допълни, че тези промени трябва да бъдат извършени, за да може да да бъде упражняван взаимен контрол между отделните власти.

„На тази етап се вижда, че има такива, които считат, че върху тях не маже да се прилага контрол“, отбеляза още съпредседателят на ПП-ДБ.

На журналистически въпрос защо искат ограничаване на правомощията на главния прокурор – дали се страхуват от някого или от нещо, Христо Иванов отговори следното:

„Мога да ви уверя, че не се страхуваме от никого в личен план. Страхуваме се от това, че виждаме как политическият процес и правовият ред се извращават. И това се случва много години. Целта не е просто да бъде сменен Иван Гешев, целта е моделът, който позволиха Гешев, Цацаров, Филчев, да му бъде сложен край веднъж завинаги. България да бъде правова европейска държава и да тръгне напред“, категоричен беше Иванов.